Mersmak efter andra yrkemässan med fokus på vatten och hav

Vad kan jag jobba med inom vatten och hav? Vilka utbildningsvägar kan ta mig dit? Det fick fler än 450 gymnasieelever veta mer om under yrkesmässan på Baltic Sea Science Center.
Under mässan kunde eleverna välja på en rad olika föreläsningar och träffa yrkesverksamma med koppling till vatten och hav. Miljökonsult, försvarsmeteorolog, dykare, marinekolog, miljöanalytiker och markvattenexpert är några av yrkena som fanns representerade.
Helena Aronsson är forskare och samverkanslektor på SLU, med fokus på åtgärder inom lantbruket för minskad övergödning. I utställningens kartrum satte hon ljuset på vilka yrken som behövs för en hållbar livsmedelsförsörjning – ett område där kompetens efterfrågas. Till sin hjälp hade hon tagit med sig legofigurer att placera ut på livsmedelskedjans ”spelplan”.
– Jag ville utmana eleverna att tänka själva kring vilka yrken, kompetenser och åtgärder som behövs i olika delar av livsmedelskedjan för att den ska bli hållbar. Det var roligt att diskutera och höra hur de resonerar. Matfrågorna engagerar, berättar Helena Aronsson.
I akvariedelen av huset fanns ett studietorg med studenter från SLU och studievägledare från Stockholms universitet.
– Eleverna vi mötte på mässan var verkligen intresserade av djur och natur, och det var roligt att kunna bredda deras bild kring utbildningar inom exempelvis djurhälsa på SLU. Vi fick också många frågor kring civilingenjörsutbildningar, berättar Isabel Tikka, som studerar till husdjursagronom.
Uppmaningen: Följ ditt intresse
Sillgrissleforskare och docent Jonas Hentati Sundberg, engagerade eleverna både i utställningen och under sin föreläsning. Här berättade han inte bara om sin forskning utan delade också med sig av sin personliga väg fram till det han gör idag.
– Det känns fint att kunna visa att vägen till ett yrke inte alltid behöver vara spikrak. Mitt bästa tips är att våga satsa på sitt intresse, sade Jonas Hentati Sundberg.
På plats i utställningen fanns även SLU-alumn Erik Dalman från WSP, som fick berätta om vad en konsult jobbar med.
– Det var kul att möta elevernas frågor och visa vad man kan jobba med som biolog. För oss är mässan även ett bra tillfälle att synas, berättar Erik Dalman.
Yrkesmässan organiserades i samarbete mellan Baltic Sea Science Center på Skansen, Stockholms universitet, Stockholm Vatten och Avfall och SLU.
Ps. Redan nu finns nästa års yrkesmässa på Baltic Sea Science Center i sikte med preliminärt datum den 19 mars 2026.
Kontaktinformation
Helena Aronsson, universitetslektor och samverkanslektor
Institutionen för mark och miljö, SLU
helena.aronsson@slu.se, 018-672466
ann-katrin.hallin@slu.se, 018-67 38 25, 070-323 38 25