Nyhet

Annie tar täten för en hållbar matproduktion

Publicerad: 08 april 2025
En fridfull kvinna i ett växthus med potatis

Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. Med bakgrund från såväl företagsutveckling inom gröna näringarna som forskning och utbildning har Annie Drottberger en stark profil för att ta sig an utmaningarna som finns inom svensk matproduktion, i nära samarbete mellan bransch och akademi.

– Samverkan ser jag som avgörande för att hitta lösningar för primärproduktionen i en snabbt föränderlig värld, säger Annie Drottberger. I den här satsningen ska vi arbeta på att stärka utbytet mellan näringsliv och akademi.  

Primärproduktionen är det första ledet i livsmedelskedjan som ofta sker på gårdsnivå i lantbruksföretag. Detta led omfattar till exempel produktion av frukt och grönsaker, spannmål, kött-, ägg- och mjölk. 

 – I dessa tider är beredskapsfrågan högaktuell och det svenska lantbruket förväntas leverera livsmedel och bidra till en ökad svensk självförsörjningsgrad, säger Annie Drottberger. Oroligheter i världen har satt fokus på importberoende av tex gödsel och utsäde och samtidigt har lantbruksföretagen hamnat i strålkastarljuset utifrån sin miljöpåverkan. Det finns därför stora behov av kunskap och innovation.  

Nya möjligheter genom digitalisering, övervakningsteknik och AI kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen och blir en viktig del att utforska. 

Just tekniken får allt större betydelse för en hållbar matproduktion, menar Annie Drottberger. Detta är något som sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser. 

Ett av de första stegen för verksamhetsledaren att ta blir att starta upp satsningen med doktoranderna som ska arbeta branschnära med utmaningarna inom primärproduktionen.  

–  Centrumet ska bidra till att forskning gör skillnad på gårdsnivå, säger Annie. Vi får inte glömma bort komplexiteten i hållbarhetsfrågan där olika lantbruksföretag behöver olika lösningar kopplat till sina förutsättningar när det gäller både ekonomi, miljömässighet och sociala behov. 

Vi söker idéer och utbyten!

Är du verksam inom primärproduktionen och vill samverka för ökad hållbarhet? Hör gärna av dig! Vi vill gärna höra om dina idéer för kunskaps- och kompetensutveckling. Centrumet kommer också att vara på plats med aktiviteter i SLU:s monter under Borgeby Fältdagar och möts gärna där för viktiga kunskapsutbyten. 
 

Fakta:

Om Annie Drottberger

Annie Drottberger är hortonom med ekonomisk inriktning och doktor i trädgårdsvetenskap. Närmast kommer hon från en tjänst som universitetsadjunkt vid SLU i Alnarp, men har en bakgrund från näringslivet samt erfarenhet från bland annat länsstyrelsen i Jämtland och LRF Skåne där hon arbetat med företagsutveckling i de gröna näringarna under de senaste 12 åren. Annie Drottberger har även varit drivande i strategiskt arbete kopplat till Landsbygdsprogrammet, Leader och Livsmedelsstrategin.

Om SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion

Centrumet ska verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Primärproduktionen är i fokus men verksamheten ska också relatera till livsmedelssystemet som helhet och även till synergier med andra produktionssystem. Centrumet inrättas vid SLU i Alnarp och finansieras till lika delar av SLU och Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Finn. Budget för de första fem åren är 50 miljoner kronor. Begreppet ”hållbar” inkluderar de tre perspektiven ekonomisk hållbarhet, ekologisk hållbarhet och social hållbarhet.

Om SLU och Alnarp

SLU är universitetet som forskar och utbildar kring de biologiska naturresurserna, både på land och i vatten. Vi jobbar med hållbar utveckling av städer och landsbygd, dessutom verkar vi för människors och djurs livskvalitet och välbefinnande. På campusområdet Alnarp är verksamheten koncentrerad kring landskapsarkitektur, trädgård, jord- och skogsbruk. Alnarp är beläget i en viktig livsmedelsregion med särskilt goda förutsättningar för kunskapsutveckling och innovation i samverkan med näringsliv och samhälle i stort.

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.