Nyhet

Den stora älgvandringen: En digital naturupplevelse som förenar

Publicerad: 22 april 2025

Forskaren Minh-Xuân Truong studerar hur TV-programmet "Den stora älgvandringen" påverkar publiken. Han har upptäckt att det finns en stark gemenskap bland tittarna och undersöker nu den sociala aspekten djupare.

Förra året fick Minh-Xuân Truong, forskare på SLU, 2700 svar på en enkät riktad till Den stora älgvandringens publik. Han forskar om hur människor påverkas av digitala naturupplevelser.

– En person skrev att programmet var ett öppet fönster till naturen. Och just slow-tv-aspekten var viktig, att det var live, ingen musik och inga kommentarer, säger Minh-Xuân Truong.

En fråga i enkäten handlade om värderingar. Majoriteten av tittarna hade ett ekocentriskt perspektiv – att människorna är en del av naturen, inte härskare över den. Det är första gången forskarna använder skalan för digitala naturupplevelser. Annars har de bara använt det för riktiga upplevelser i naturen.

Tittarna har ett starkt engagemang för älgarna men också det sociala utbytet är centralt. Det finns en livlig chatt och en stor och aktiv facebookgrupp.

– Jag hade inte förväntat mig att den här sociala aspekten skulle vara så viktig. Det knyter samman olika platser i Sverige och till och med olika länder. Det är vackert på nåt sätt.

I år ska Minh-Xuân Truong dyka djupare i den sociala gemenskapen i projektets andra enkät. Vad är viktigt för människor? Är det att lära sig saker av varandra? Knyta an till andra människor?

– När man läser chatten ser man hur folk hälsar på varandra, så fort det händer något på skärmen är fokus på det, när det är lugnare kanske någon frågar – vad är det där för fåglar? Men jag är också intresserade av dem som ser Den stora älgvandringen som en mer solitär upplevelse.

Det har också visat sig att människor som tittar på Den stora älgvandringen gör andra saker samtidigt. Det kan vara att sticka, jobba, städa, laga mat eller titta på andra saker som friidrott eller Eurovision. En del använder sändningen som avslappning – till och med för att somna.

– Tekniken blir en allt större del i vår vardag – och det gäller också naturupplevelser. Naturligtvis ska vi inte ersätta verkliga naturupplevelser med digitala – men de är ett komplement – särskilt för dem som är sjuka eller har svårt att lämna hemmet, säger Minh-Xuân Truong.

Han upplever att programmet får extra mycket uppmärksamhet och framgång i år.

– Kanske kan det vara så att i osäkra tider ger Den stora älgvandringen den friska luft som vi alla så väl behöver. Jag arbetar på en enkät som handlar om det, den kommer ut om några dagar.

Mer information

Delta i forskningen - svara på enkäten (Alla som svarar kommer att få en liten överraskning!)

Titta på den stora älgvandringen

Vetenskaplig artikel: Multitasking Moose Migration: Examining media multimodality in slow-TV nature programming

 

 

Fakta:

Om projektet

Den stora älgvandringen är ett direktsänt, okommenterat naturprogram som visar djur och natur på en plats i Ångermanland. I centrum står älgarna som har ett vadställe över älven där. Det är ett typiskt exempel på "slow-TV”.

Minh-Xuân Truong studerar publiken i ett fyraårigt projekt. Sammanlagt blir det fyra enkäter som fokuserar på olika aspekter av upplevelsen. Det övergripande målet är att undersöka om upplevelser i dataspel, på sociala medier och i tv-program kan påverka människors förhållande till naturen. Studien finansieras av Formas.