Nyhet

Forskaren: Så påverkas livsmedelspriser av handelskriget

Publicerad: 11 april 2025
Ost

Livsmedelspriserna väntas inte stiga som en följd av Trumps handelskrig – tvärtom kan de till och med sjunka på vissa varor. Det menar ekonomen Shon Ferguson vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Han varnar för att det största problemet som tullkarusellen orsakar är den ökade osäkerheten på marknaden.

- Amerikanerna importerar inte mycket basvaror från EU, men en hel del ”märkesprodukter” från Europa: Exempelvis ostar, vin, olivolja, choklad, charkuterier och spritdrycker. Om de produkterna blir dyrare i USA så kanske efterfrågan sjunker. Då måste producenter hitta nya handelsvägar vilket kanleda till en ökad tillgång och minskade priser här i Europa, säger Shon Ferguson, som forskar inom jordbruk, handel och miljö vid SLU.

Det handlar ofta om ursprungskyddade produkter som roquefort (blåmögelost) eller Serranoskinka men också Europeiska varumärken som Absolut vodka.

Det som däremot skulle kunna driva upp de Europeiska priserna på mer vardagliga livsmedel är om kostnaderna för inköp av sojabönor och majs från USA ökar, då dessa används som kraftfoder till svenska kött- och mjölkkor. Om EU svarar med importtullar på sojabönor och majs är det troligt att även priserna på kött och mejeriprodukter stiger.

– Men den prisuppgången kan mycket väl motverkas av ett lägre inflationstryck som handelskriget medför, säger Ferguson.

Generellt bedömer han att den svenska livsmedelsproduktionen inte kommer påverkas i någon större utsträckning, men betonar samtidigt den ökade osäkerheten.

– Om det exempelvis finns reservdelar till jordbruksmaskiner som tillverkas helt eller delvis i USA, så kan de påverkas av de tullar på stål och aluminium som införts mot EU, säger han.

Just osäkerheten i den nuvarande situationen utgör en betydande utmaning. På kort tid har omfattande förändringar skett: kraftiga tullar mot Europa har aviserats – och sedan delvis dragits tillbaka. Kvar finns fortfarande tullar på tio procent mot EU.

– Vilket är väldigt högt! Jag tror att många företag är mycket försiktiga med att investera just nu. Kommer Trump att ändra sig igen imorgon? Blir tullarna ännu högre om 90 dagar? Allt är bara spekulationer. Bristen på tillit och stabilitet hämmar ekonomin, säger Shon Ferguson.

Ferguson tror att vi framöver kommer att se nya handelsmönster. Kina och USA – som har de högsta tullarna mot varandra – kommer att minska sin ömsesidiga handel, vilket i sin tur kan leda till att nya eller fler varor söker sig till den europeiska marknaden.

– Men det handlar sannolikt inte om så mycket livsmedel, säger han och tillägger:

– Hela situationen är ett gigantiskt slöseri med resurser. Länder och företag tvingas lägga stora resurser på att hitta nya handelsvägar – helt i onödan.