Fras visades upp i Nya Zeeland

I mars deltog FRAS-doktoranderna Alfred Deutgen och Edzus Romans i konferensen ”Achieving forest establishment success at scale to address climate, environmental, social and economic challenges around the world” i Nya Zeeland.
Konferensen arrangerades i Rotorua av IUFRO-sektionen ”Tree Establishment and Early Growth Dynamics”. Värd för konferensen var Scion, ett branschforskningsinstitut i Nya Zeeland inriktat på skogsbruk och skogsprodukter.
Alfred presenterade sin studie av hur tillväxt och ekonomi påverkas av skötselmetoden med planterad gran och naturligt föryngrad björk som skärm. Edzus deltog med en av sina studier om trädtillväxt och påverkan på markvegetationen i en långliggande studie av effekterna av gödsling 17 år efter slutavverkning och markberedning.
Alfred berättar själv: ”Vi presenterade våra arbeten och fick lära oss mycket kring Nya Zealands skogsbruk. Vi lyssnade på många inspirerande talare som berättade om sin forskning och hur det går till i deras länder. Vi fick också se en ny typ av drönare för besprutning av ogräs som kan användas vid etablering för radiatatall. Det var något av en kulturell skillnad för oss från Nordeuropa, men intressant att lyssna på och hur de rationaliserar användandet av det.
Vi besökte även ett litet naturreservat som bland annat sköts av Kaharoa kōkako Trust, som går ut på att skapa livsutrymme för den sällsynta fågeln kokako (på svenska kallas den Nordökokako), som är en fågelart i familjen vårtkråkor. Fågeln är endemisk för Nya Zeelands nordö. Genom volontärarbete använder man bland annat gift för att ta bort råttor som äter deras ägg. Invasiva arter är ett stort problem för flora och fauna på ön, vilket också kräver intensiva metoder för att få bort dem.
Veckan efter konferensen åkte vi tillsammans med andra doktorander från SLU och träffade professor Euan Mason. Vi fick bland annat se hans experiment med radiatatall och fick en vidare diskussion om skogsbruket i Nya Zealand.”