Kontaktinformation
Institutionen för ekonomi, Jordbrukssektorns ekonomi
Kommunikationsavdelningen, Extern kommunikation och marknadsföring
För den som siktar på en framtid inom jordbruksbranschen eller livsmedelssystemet ser utsikterna mycket lovande ut. Behovet av både produkter och kompetens förväntas öka, och under de kommande åren spås miljontals nya arbetstillfällen skapas.
Enligt Världsekonomiskt forum beräknas så många som 35 miljoner nya jobb behöva skapas inom fem år för att säkerställa att världens befolkning får tillräckligt med mat. Det handlar inte bara om arbeten på gårdar, utan om hela den moderna livsmedelskedjan: Från forskning och innovation till att så och skörda.
– Det här är framtidens yrken. Inte bara för att de tillgodoser ett av mänsklighetens mest grundläggande behov, mat på bordet, utan också för att de redan idag erbjuder goda karriärmöjligheter och hög efterfrågan, säger Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Hon menar att en viktig aspekt i att få fler att jobba inom jordbruket i Sverige är att göra det enklare att starta eget lantbruk och så behöver branschen bli mer lönsam. Samtidigt behövs många fler yrkesverksamma inom områden som växtförädling, utveckling av effektivare odlingsmetoder, djurhälsa och livsmedelssäkerhet.
– SLU har ett viktigt uppdrag i detta genom att erbjuda utbildningar inom både jordbruk och livsmedelssystem. Vi kommer att behöva många fler trädgårdsingenjörer och agronomer inom samtliga inriktningar som SLU erbjuder, säger Helena Hansson.
Utmaningarna är stora. Vi måste producera mer mat till en växande befolkning, samtidigt som klimatförändringar, och i vissa fall väpnade konflikter, innebär ett växande hot mot livsmedelsproduktionen.
– Livsmedelssektorn måste kraftigt minska sina utsläpp av växthusgaser. Samtidigt måste lantbruket bli mer flexibelt och motståndskraftigt för att hantera torka, översvämningar och extremväder, säger Helena Hansson och tillägger:
– Jag är övertygad om att vi kan förena hållbarhet med uthållighet, och producera bra mat som räcker till alla. Men då krävs det att fler ser sin framtid i livsmedelsbranschen.