Nyhet

SLU deltar i global satsning på att minska metanutsläpp från kor

Publicerad: 11 april 2025
Ko sniffar på utrustning

SLU deltar i världens största satsning på att minska metanutsläpp från kor genom selektiv avel. Med hjälp av avancerad mätteknik och forskningsplattformen Gigacow bidrar svenska forskare till global datainsamling och ny kunskap om djurens klimatpåverkan.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltar i ett nytt globalt initiativ för att minska metanutsläppen från idisslare med 25 procent på 25 år. Initiativet, som stöds av Bezos Earth Fund och Global Methane Hub, omfattar fem kontinenter och över 100 000 djur. I Sverige leds arbetet av Växa Sverige i samarbete med SLU:s forskningsinfrastruktur Gigacow.

SLU:s infrastruktur möjliggör datainsamling i stor skala

Mätningar av metan i utandningsluft från kor har nyligen påbörjats på svenska gårdar, med hjälp av så kallade "sniffers" installerade i mjölkrobotar. Utrustningen gör det möjligt att samla in stora mängder data från privatägda gårdar. I projektet används även avancerade mätverktyg som GreenFeed-system, som används på SLU:s egna försöksgårdar.

– Mätningarna genererar dagliga data som nu kommer att integreras i SLU:s dataplattform Gigacow. Detta är första steget i att möjliggöra storskalig avel för kor som naturligt släpper ut mindre metan, säger Ingemar Ohlsson, forskare vid SLU.

Forskning som stödjer hållbar livsmedelsproduktion

Metan är en kraftfull växthusgas som påverkar klimatet på kort sikt. Utsläppen från idisslare står för en betydande del av jordbrukets klimatpåverkan. Genom att ta fram djur som producerar mindre metan, utan att kompromissa med djurhälsa eller produktion, kan forskningen bidra till en mer hållbar livsmedelsförsörjning.

Samarbetet innebär också världens största försök att påverka samspelet mellan värddjur och mikrober i idisslares matsmältningssystem. Eftersom metan främst bildas i våmmen genom mikrobiell aktivitet, finns stora möjligheter att minska utsläppen genom selektiv avel.

– På kort sikt kan minskade metanutsläpp köpa oss tid i klimatarbetet, men projektet öppnar också för nya insikter i hur djurets genetik påverkar mikrobiomet, säger Tomas Klingström, som leder arbetet med SLU Gigacow.

Den datadrivna forskningen kopplas till både mjölk- och foderoptimering, bland annat genom SLU:s institution för tillämpad husdjursvetenskap och det nyetablerade Seydlitzlaboratoriet. Det säkerställer att metaneffektivitet inte sker på bekostnad av exempelvis fodereffektivitet vid vallbaserad utfodring.

Ett globalt nätverk med stark svensk medverkan

Dr. Elisenda Rius Vilarrasa, genetiker vid Växa Sverige är projektledare för delprojektet Red som omfattar röda koraser såsom Svensk Röd Boskap (SRB). I delprojektet deltar förutom Sverige de övriga nordiska länderna Kanada och Storbritannien. Globalt kommer över utandningsluften från över 100 000 får och kor att mätas i projektet som koordineras av Wageningens universitet i Nederländerna.

Den svenska delen av initiativet har förutom internationell finansiering även fått stöd från Jordbruksverket, Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering vid Linköpings universitet.

Kontaktperson 

Thomas Klingström, Telefon: 072 503 19 24, E-post: tomas.klingstrom@slu.se

Fakta:

Ordförklaring

Mikrober är mikroskopiskt små organismer, som bakterier och arkéer. De finns i till exempel idisslares magar och hjälper till med matsmältningen – men vissa producerar också metangas.


Kontaktinformation

Erika Troeng, presschef
Kommunikationsavdelningen, SLU
erika.troeng@slu.se, 018-67 26 08, 073-807 88 90