Tillväxten i de svenska skogarna har bromsat in. Klimatförändringar tros spela en viktig roll – men hur vet vi fortfarande inte. Nu startar SLU ett av de största fältexperimenten i sitt slag för att ta reda på hur tidigare snösmältning, torka och varmare somrar påverkar skogens tillväxt och funktion.
I nästan hundra år har skogen i Sverige vuxit allt snabbare. Men enligt data från den nationella riksskogstaxeringen syns en tydlig inbromsning det senaste decenniet. Liknande tendenser har också rapporterats från Finland och Norge.
– Vi vet varken varför tillväxten har minskat så kraftigt eller om den kommer fortsätta minska. Med tanke på hur viktig skogen är för både klimatet och ekonomin är den här okunskapen problematisk, säger Hyungwoo Lim, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Simulerar framtidens klimat i skogen
I Flakaliden, utanför Vindeln i Västerbotten, bygger forskarna upp ett stort fältexperiment. Området domineras helt av gran, som tros vara särskilt känsligt för torka. Genom att kontrollera temperatur och nederbörd i olika provytor kommer de att kunna simulera framtida klimatförhållanden – och följa hur träden reagerar.
– Vi vill förstå vilka faktorer som påverkar trädens tillväxt och hur klimatförändringar påverkar skogens funktioner på lång sikt. Det är grundläggande kunskap som behövs för att fatta kloka beslut om framtidens skogsskötsel, säger Hyungwoo Lim.
Forskarna kommer bland annat att:
- Simulera tidigare snösmältning, för att se om den ökade avrinningen på våren leder till vattenbrist på sommaren.
- Simulera sommartorka, genom att hindra sommarregn från att nå marken. Några av ytorna är också gödslade, för att kunna undersöka hur det påverkar trädens torktålighet.
- Öka temperaturen, i särskilda klimatkammare där forskarna också följer trädens vattenledande system.
När luften blir varmare och torrare ökar dess “törst” efter vatten, vilket gör att träd förlorar mer vatten till atmosfären. I värsta fall kan vattentransporten i träden skadas, ett fenomen som kallas kavitation. Det kan leda till att träden växer sämre under lång tid, även om väderförhållandena senare förbättras.
Det storskaliga fältexperimentet byggs i sommar. Själva behandlingarna startar två år senare, 2027, för att forskarna ska hinna samla in referensdata i alla provytor.
Fältexperimentet finansieras av Kempestiftelserna med sju miljoner kronor. Det medfinansieras också av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med samma summa, som en del i en stor satsning på forskningsarenor inom forskningsprogrammet Wallenberg Initiatives in Forest Research (WIFORCE).

Hyungwoo Lim.
(Klicka för högupplöst bild)
Foto: Susanna Bergström, SLU