Nyhet

Snart vaknar granbarkborren - var uppmärksam i din skog

Publicerad: 23 april 2025
Granbarkborre i gång. Foto.

Nu när våren är här vaknar också granbarkborren till liv efter sin vintervila. När temperaturen når över 18 grader börjar den svärma – och vid varmt och torrt väder ökar risken för angrepp. Därför är det viktigt att du som skogsägare är extra uppmärksam på skador.

Följ svärmningen – verktyg för dig som skogsägare

Med hjälp av SLU:s prognosverktyg kan du få en uppfattning om när och var svärmningen drar igång. Verktygets prognos baseras på temperatur summeringar. Hos Skogsstyrelsen kan du också följa övervakning av barkborrarnas svärmning – de tömmer sina fällor varje vecka så länge svärmningen pågår.

Hur följer forskarna granbarkborren?

Skogsstyrelsen och SLU följer granbarkborrens utveckling på flera platser i södra Sverige genom att sätta ut fällor med doftämnen (feromoner) vid hyggen. Samma typ av data samlas även in i våra grannländer, vilket gör forskningen internationell. På SLU undersöker vi också hur angreppen varierar från år till år och utvecklar nya metoder för att följa granbarkborren – till exempel med hjälp av drönare och satellitbilder.

Rapportera skador själv

Du som är ute i skogen kan själv bidra till kunskapen genom att rapportera skador. Du hjälper då till med värdefull information och att vi kan få en bättre bild av skadeläget i de svenska skogarna. Rapportera gör du enkelt via webbverktyget skogsskada

Några tecken att titta efter

När du befinner dig i din skog kan du vara uppmärksam på dessa tecken: 

  • Borrmjöl, rödbrunt - samlas ofta vis barkfickor och vid granens bas.
  • Gröna barr på marken kan ses lite senare på säsongen. 
  • Avfläkt bark högt upp på stammen under den fortfarande gröna kronan. Det syns ofta lite senare på säsongen. 
  • Modergångar och näbbspår. Där barken fallit av kan du se gångar (ca 10 cm långa och 3-4 mm breda) och näbbspår av hackspett. 

Relaterade sidor: