Julstjärnans tid är äntligen här!

Senast ändrad: 04 juli 2024
Julstjärnor. Foto Rebecca Thörning

Julstjärnans högtid är äntligen här, men hur många odlas i Sverige varje år? Hur upptäcktes den? Och framför allt hur väljer man ut det bästa exemplaret i affären och hur tar man hand om den?

Den 12 december firas Julstjärnans dag runt om i världen. Enligt Från Sverige (2017) firas denna dag för att uppmärksamma den amerikanska ambassadören och växtentusiasten Joel Roberts Poinsett.

Han sägs vara den som upptäckte julstjärnan växande i det vilda i Mexico år 1851, när han besökte Mexico som den första amerikanska ambassadören. Joel Roberts Poinsett tog då med julstjärnan till USA, gav den sitt engelska namn Poinsettia och sedan spreds den vidare.

För att fira hans minne när han dog den 12 december år 1851, infördes ”poinsettiadagen” året efter av den amerikanska kongressen.

Skötsel

Även om julstjärnan fortfarande förekommer vilt växande i länder som Mexico är den inte anpassad för vårt svenska vintriga klimat. Den är extremt känslig för både kyla, drag och torka. Om den utsätts för det kan den tappa alla sina blad och dö. Därför är det främsta skötselrådet att skydda den ordentligt när man transporterar den hem från affären genom att slå in den i papper.

Lagom är bäst

När den väl står i fönsterkarmen bör man vara uppmärksam på om den står över ett element eller ej. Står den över ett element behöver man vara extra noga med vattningen så att den inte torkar ut och elementet bör ej heller stå på högsta värme. Däremot bör man inte vattna den för mycket. Den får exempelvis inte stå i vatten, då får den syrebrist och dör i stället av det. Julstjärnan vill ha alldeles precis lagom med vatten.

Julstjärnan finns numera i en mängd olika utföranden och färger även om den röda med spetsiga blad är den absolut mest förekommande. Andra färger kan till exempel vara olika utföranden av vita, rosa, orange. Bladen kan också skilja sig åt och vara till exempel spetsiga, tvåfärgade, prickiga, krusiga och runda.

Krusiga blad

Vilken planta är bäst att välja?

Ett vanligt missförstånd är att tro att de röda bladen på julstjärnan är själva kronbladen på växten men så är inte fallet utan de är bara blad precis som de mörkgröna. Det är de små gul/gröna delarna på julstjärnan som är de riktiga blommorna.

Ett tips är att studera dessa blommor lite närmre när du väljer ut vilken planta du ska ha i affären. De gul/gröna blommorna skall helst vara stängda likt bild 1 för att du ska kunna njuta av den längst, men de kan också vara öppna och blommande som på bild 2. Då är julstjärnan i sin absolut prime. Medan på bild 3, har julstjärnan blommat över och blommorna skrumpnat ihop/trillat av.

Bild 1

Bild 2

Bild 3

 

Skribent och foto: Rebecca Thörning

Följ gärna SLU Horticulture på Instagram
Där delar vi kunskap kring hortikultur/trädgårdsvetenskap samt ger inblick i hur forskning, utbildning och arbete inom området kan se ut.

Fakta:

Julstjärnan eller Euphorbia pulcherrima som den heter på latin, är starkt förknippad med julen och i Sverige är det inget undantag.

Enligt LRF Trädgård (2019) odlas det cirka 3 miljoner julstjärnor i Sverige varje år, varav två tredjedelar beräknas säljas runt första advent när efterfrågan är som allra störst.

Cirka var tredje julstjärna i handeln är enligt dem svensk vilket således gör att de importerade julstjärnorna ännu har övertaget. 

Källor

LRF Trädgård, 2019. Lantbrukarnas Riksförbund. Available at: https://www.lrf.se/mitt-lrf/ (Accessed: December 9, 2022).

Från Sverige, 2017. Available at: https://fransverige.se/aktuellt/julstjarnans-dag-en-trendig-aterkomst/ (Accessed: December 9, 2022).