Kontaktinformation
Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75
Kompetensutveckling för yrkesverksamma arbetar med att initiera och genomföra externt finansierade utvecklingsprojekt. SLU:s forsknings-, utbildnings- och utvecklingsområden utgör basen i kurser, kurskoncept och utbildningsmaterial. Syftet är att kommunicera och nyttiggöra resultat från utvecklings- och forskningsprojekt till yrkesverksamma. Verksamheten har i många år varit externfinansierad i olika projekt.
Susanna Lundqvist, deltidstjänst
Lena Johnson, deltidstjänst, pension från och med april 2021
Projektet Initiering av produktutveckling med framgångsrika samarbeten som förebild
Finansiering Jordbruksverket. Total finansiering för hela projektet: 920 000 kr
Projektet Distansutbildning för utlandsfödda akademiker
I samarbete med SLU i Skara. Genomfördes på uppdrag från Arbetsförmedlingen. Finansiering för en trädgårdsinriktad del av kurs hösten 2020 till våren 2021: 350 000 kr
I projektet Nya livsmedel genom samarbete visar vi på hur samverkan i olika projekt mellan landsbygdsföretagare och SLU:s forskare och lärare, lett vidare till nya samarbeten samt till nya produkter av olika slag.
Vi har arbetat i samarbete med bland annat SLU i Skara för att utveckla distansutbildningskoncept för utlandsfödda akademiker. Denna erfarenhet kan vi använda i kommande projekt och uppdrag.
Vi har inom projektet arbetat med att inspirera till samarbetsprojekt mellan SLU:s forskare och lärare och landsbygdsföretagare. Dels genom att visa på olika projektsamarbeten som goda exempel. Dessa samarbeten kan ha utmynnat i odling av för Sverige en ny trädgårdskultur, smaksättning av drycker, drycker på olika bär samt utveckling av oljor och oljerestprodukter. Projektet har pågått under flera år.
Vi har under detta år främst arbetat inom följande områden:
Vi har tillsammans med SLU i Skara tagit fram ett distansutbildningskoncept för utlandsfödda deltagare inom trädgårdsområdet. Hela utbildningsuppdraget arrangerades i samarbete med SLU i Skara, och
NJ-fakulteten och var riktat till agronomer och hortonomer med utländsk examen.
Informationsfolder som visar på olika samarbeten ”Samarbeten ger nya livsmedel - landsbygdsföretag och SLU i samverkan”
Verksamheten arbetar i samverkan med forskare och lärare vid LTV-fakulteten. Verksamheten har kontinuerlig kontakt med bland annat samverkanslektor Malin Hultberg vid LTV-fakulteten. Projekten pågår oftast under flera år. Inom verksamhetens nätverk involveras och samarbetar projektparter och externa företag och organisationer, exempelvis Gunnarshögs gård, FriskFaktor Sverige, Bi och Musteri, Grubesholm, Stefan Olsson Bjäre grönsaker, EnGodGranne och HS Certifiering. Externa nätverk är exempelvis Internationella Kvinnoföreningen (IKF), LRF, Natur och hälsa nätverk.
I olika utbildningsaktiviteter och utvecklingsprojekt informerar verksamheten om LTV-fakultetens faktablad, LTV-fakultetens rapporter, avhandlingar från SLU samt studenternas examensarbeten.
Vi har under året kommunicerat våra olika projekt och projektresultat till våra olika nätverk, genom att medverka på olika träffar, workshops och seminarier. Vi har publicerat filmer på hemsidor och på Youtube. Vi har sammanställt informationsmaterial som finns nedladdningsbart på hemsidor samt som vi delat ut och haft med oss i olika sammanhang.
Under året 2021 har vi arbetat med två olika projekt. Läs mer om dem i menyn ovan.
Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75