Centrumet ska verka för en kunskapsbaserad mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället.
Genom framstående forskning och utbildning skall centrumet samverka med näringsliv och offentliga aktörer för att utveckla, sprida och nyttiggöra kunskap och nya lösningar för en omställning som balanserar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Fyra övergripande målområden
Centrumet har fyra övergripande målområden för verksamheten:
- Ökad kunskap och innovation för ökad hållbarhet i primärproduktionen
- Ökad samverkan i forskning och utveckling
- Högre tekniknivå inom forskning, utbildning och bransch
- Stärka Skånes bidrag till utvecklingen av primärproduktionen i Sverige
Centrumet ska bidra till att skapa samarbeten för att tillvarata kompetens och resurser som i förlängningen leder till ännu mer resultat i primärproduktionens företag och inom forskning och utbildning.
Om svensk primärproduktion
Primärproduktionen är det första ledet i livsmedelskedjan som ofta sker på gårdsnivå i lantbruks- och trädgårdsföretag. Detta led omfattar till exempel produktion av frukt och grönsaker, spannmål, raps, baljväxter samt kött-, ägg- och mjölk.
Jordbruket försörjer oss med mat och ger även livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Samtidigt medför produktionen en negativ påverkan på miljön som kan minskas. Ett exempel är biologisk mångfald och ett annat är utsläpp av växthusgaser och branschen utmanas tydligt av klimatförändringarna. Primärproduktionens företg har även utmaningar när det gäller ekonomisk hållbarhet. Något som krävs för att tex öka produktionen, attrahera arbetskraft och investera i hållbar produktion som helhe.
Målsättningen i Sverige är att bli mer självförsörjande på livsmedel, inte minst som en del av beredskapen, samtidigt som konkurrensen om markanvändningen ökar. Allt detta gör behovet av kunskap och innovation i jordbruks- och trädgårdssektorn till en viktig samhällsfråga.