Kontaktinformation
Fatima El Khosht, doktorand, institutionen för växtproduktionsekologi, Agrara odlingssystem
Växtföljdsförsök ger värdefull information om odlingssystemets effektivitet ur olika aspekter. Data från försöken – många har funnits sedan 1960-talet - kan även användas för andra typer av studier t.ex för att simulera hur förändringar av klimat eller odlingsåtgärder påverkar avkastningen.
Försöket som lades ut på Borgeby Gård i Skåne år 1961 består av tre 8-åriga växtföljder och har det statistiska upplägget "split-plot" med två upprepningar. Varje år i växtföljden finns representerat. I försöket jämförs växtföljder med vall (två respektive ettårig) och utan vall och vad som händer om växtresterna plöjs, bränns, avlägsnas eller ligger kvar i fält.
Försöket har bland annat visat att skörden påverkas mer av den föregående grödan (förfrukten) än av växtföljden.
Information om förfruktens betydelse i olika odlingssystem i databasen Nordic Field Trial System (NFTS).
Försöket, ett blockförsök med fyra upprepningar, etablerades år 2010 på Säby i Uppland och består av tolv 6-åriga växtföljder. Växtföljderna är höstvete och majs i monokulturer, höstvete/majs med avbrottsgröda samt en uthållighetsväxtföljd och ett led med permanent vall. Alla år i växtföljden finns inte representerat men förutom i monokulturleden finns höstvete/majs representerat varje år i något av leden där de odlas med avbrottsgröda. I växtföljder med monokulturer av höstvete/majs och i höstvete/majs med avbrottsgröda tillämpas vändande och icke vändande bearbetning.
Information om försöket Höst eller vårgrödor i ett varmare klimat i databasen Nordic Field Trial System (NFTS).
Försöket med sju 6-åriga växtföljder lades ut på Säby i Uppland år 1967. Det statistiska upplägget är split-split-plot med två upprepningar och varje år i växtföljden finns representerat. Sex av de sju växtföljderna är monokulturer av vårgrödorna vete, havre och korn.
Fram till och med år 2011 hade försöket fyra kvävenivåer och i monokulturerna brukades halmen ned eller brändes.
Information om försöket Monokulturens effekter på mark och gröda i databasen Nordic Field Trial System (NFTS).
Mellan åren 1965-1969 etablerades detta försök på Lanna i Västergötland, på Stenstugu på Gotland och på Säby i Uppland. Försöken består av tre 6-åriga växtföljder och har det statistiska upplägget split-split-plot på Lanna och Säby och split-strip-plot på Stenstugu. Varje år i växtföljden finns representerat men inga replikat för gröda i växtföljd. Försöket har fyra kvävenivåer.
För mer information: Se länk till försöken i databasen Nordic Field Trial System (NFTS) nedan:
Fatima El Khosht, doktorand, institutionen för växtproduktionsekologi, Agrara odlingssystem