Svensk veterinärmedicin och veterinärutbildning firar 250 år under 2025. Jubileet uppmärksammas med ett offentligt evenemang i Skara den 8–9 maj. Arrangörer är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Veterinärmuseet. Under hösten fortsätter firandet i Uppsala. Men allt började med en man vid namn Peter Hernqvist, som lade grunden till utbildningen, och som sedan 1975 integrerades veterinärutbildningen i universitetsstrukturen och blev en del av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, där utbildningen bedrivs idag.
Svensk veterinärutbildning firar 250 år
Grunden till svensk veterinärmedicin lades den 8 maj 1775, då Sveriges första veterinär, Peter Hernquist, fick det kungliga uppdraget att starta landets första veterinärskola. Skolan etablerades på Brogården i Skara och var verksam där mellan 1775 och 1889. Från 1821 fanns även en veterinärskola i Stockholm, grundad av Hernquists efterträdare Sven Adolf Norling. Under nästan 70 år existerade därmed två parallella veterinärutbildningar i Sverige.
År 1975 integrerades veterinärutbildningen i universitetsstrukturen och blev en del av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, där utbildningen bedrivs idag.
Peter Hernqvist föddes 1726 i Västergötland. Vid 25 års ålder började han studera naturvetenskap vid Uppsala universitet. Efter att ha tackat nej till en professur i botanik i S:t Petersburg, reste han till Frankrike för att studera vid den nygrundade veterinärskolan i Lyon. Efter en period i Paris, kallades han hem av den svenska regeringen 1769 för att starta en veterinärskola i Sverige.
Trots initiala finansieringsproblem, fick Hernqvist 1775 ett kungligt medgivande av Gustav III att grunda Sveriges första veterinärutbildning i Skara. Detta markerade början på en lång och framgångsrik tradition inom svensk veterinärmedicin.
Peter Hernqvist planterade även tre askar utanför veterinärinrättningen i Skara, som fick namn efter hans lärare och föregångare: Bourgelat, Lafosse och Abildgaard. Dessa träd symboliserar den starka grund som svensk veterinärmedicin vilar på idag.
På SLU:s Veterinärmuseum i Skara finns Hernquistska samlingen, en unik samling av äldre litteratur och handskrifter som ger en inblick i veterinärmedicinens historia. Museet är väl värt ett besök för den som vill lära sig mer om denna fascinerande historia.
Veterinärmuseet firar 50 år
Jubileet för veterinärutbildningen sammanfaller också med ett annat viktigt firande – Veterinärmuseets 50-årsjubileum. Museet öppnades 1975 i samband med 200-årsjubileet för svensk veterinärutbildning och har sedan dess varit en central plats för att bevara och sprida kunskap om yrkets historia.