Närkontakt med djurparksdjur - effekten på lärande hos besökare, artbevarande och djurens välfärd

Senast ändrad: 23 augusti 2024
Forskare matar Manvarg vid stängsel

Djur skapar känslor hos oss människor och används som en del i djurparkernas informations- och utbildningsuppdrag. Hjälper det oss besökare att lättare ta till oss kunskap om vi samtidigt får vara nära djur och hur upplever djuren situationen? Det är frågor som detta projekt ska besvara.

Djurparker har som uppdrag att informera och utbilda sina besökare om de hot som djur och naturområden utsätts för genom vårt sätt att leva. Målet är att öka kunskapen hos besökare och att påverka deras beteende mot ett mer hållbart sätt att använda jordens resurser. De använder olika djurarter på djurparken som kan skapa positiva upplevelser och känslor hos besökarna. Upplevelser med djur ska vara positiva både för djuren och besökarna, och dessutom påverka besökarna så att de ändrar sitt beteende. Men det finns få studier som visar om det är så.

Syftet med projektet är att undersöka om olika typer av djuraktiviteter i djurparker ökar möjligheten för besökare att få mer kunskap och förändra sitt beteende. Samtidigt vill vi studera hur dessa aktiviteter påverkar välfärden hos djuren som deltar i aktiviteten. Vårt mål är att hjälpa djurparker att bli mer framgångsrika i hur de använder djur i sin verksamhet för att öka lärandet och förändra sina besökares beteenden till en mer hållbar livsstil.

Fakta:

Projektet startade 1 mars 2024 och beräknas fortgå under 8 år.


Kontaktinformation

Lisa Lundin, Doktorand, Universitetsadjunkt
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HMH), Avdelningen för antrozoologi och tillämpad etologi

lisa.lundin@slu.se+4618671650

Tobias Samuelsson, Professor i samhällsvetenskap, Avdelningen för natur och samhälle, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, tobias.samuelsson@ju.se