Frihet att välja: naturligt födosöksbeteende kan främja hälsa och välfärd inom kommersiell grisproduktion

Senast ändrad: 10 september 2024
Griskultingar som står nos mot nos

Grisar letar efter föda för att tillgodose sina näringsbehov, men också eftersom att utforska och leta efter föda är givande i sig. Intensivt uppfödda grisar har dock små möjligheter utföra naturliga födosöksbeteenden. Om beteendebehovet inte tillgodoses från tidig ålder minskar grisens motståndskraft (förmågan att klara av och återhämta sig från utmaningar). Dessutom ökar sjukdomsbenägenhet och oro, vilket leder till produktionsbortfall, minskad ekonomisk vinst och försämrad välfärd.

I det här projektet vill vi ge smågrisar friheten att välja olika födosöksaktiviteter (dvs. olika typer av föda och sätt att leta föda) för att simulera några av de upplevelser som de skulle få i naturen. Vi kommer att undersöka om friheten att välja olika födosöksaktiviteter tidigt i livet ökar det tidiga foderintaget och minskar förekomsten av diarré och svansbitning efter avvänjning. Dessutom förväntar vi oss att valfrihet tidigt i livet kommer att öka grisens kognitiva förmågor, hjärnans plasticitet, humör och motståndskraft även senare i livet. Projektet kommer att generera ny kunskap som är central för att förbättra såväl utfodrings- som skötselstrategier som främjar naturliga födosöksbeteenden och uppfyller allmänhetens förväntningar att grisar får "ett liv värt att leva". Därigenom ges producenterna större flexibilitet och självständighet när det gäller att välja olika typer av foder och hur de ska presenteras, vilket ökar såväl produktionseffektiviteten som konkurrenskraften.

Fakta:

Vi söker nu studenter som vill ansluta sig till vårt team och göra en skillnad för grisars välfärd! Kontakta Else Verbeek för mer infoemation: else.verbeek@slu.se