Medfött underbett hos islandshästföl

Senast ändrad: 16 augusti 2024

Varje år föds ett antal islandshästföl med missbildning av överkäken, ibland i kombination med problem med leder och senor som gör att dessa föl har svårt att resa och röra sig.

Missbildningen av överkäken, som är kraftigt underutvecklad, gör att dessa föl ses med ett gravt underbett. På en del föl växer överkäken delvis ifatt medan andra bibehåller sitt kraftiga underbett. Det finns ett syndrom beskrivet kopplat till underproduktion i sköldkörteln. Detta leder till ovan nämnda symtom med kraftigt underbett och ofta allvarliga problem för fölet att röra sig på grund av senkontrakturer. Ofta har stoet gått över tiden men fölet synes vara prematurt (outvecklat) och sköldkörteln är förstorad. De värst drabbade fölen överlever oftast inte utan avancerad veterinärvård och måste i vissa fall avlivas. Det finns även föl som enbart föds med underbett utan övriga symtom.

Undertecknade vill komma i kontakt med uppfödare som har fått föl födda med gravt underbett för att kunna studera detta i mer detalj och undersöka om det finns en genetisk bakgrund till missbildningen.

 

Är du intresserad att bidra till forskningen och kartläggningen av detta syndrom? Första steget är att uppskatta hur många föl som föds med detta syndrom årligen och därefter göra en vetenskaplig studie av materialet vi får in. Studien kommer att pågå under minst 3 år. Du som vill delta i studien behöver svara på en enkät samt ta ett par fotografier på ditt föl. Du som de senaste åren fått ett föl med detta syndrom och hästen fortfarande finns i livet är välkommen att kontakta oss. Vi är även intresserade av att komma i kontakt med ägare till friska föl att använda som kontroller. Vi skickar enkäten med instruktioner per mejl till dig efter att du kontaktat oss.

Fakta:

 

Vi önskar att du mejlar Gabriella Lindgren om du är intresserad av att svara på enkäten och bidra till studien. Gäller även om du har frågor avseende projektet.

 

Ansvariga för projektet är:

Rebecka Frey, leg vet, chefsveterinär AniCura Norsholms Djursjukhus

Ove Wattle, leg vet, SLU

Gabriella Lindgren, Docent, Universitetslektor i molekylärgenetik vid SLU i Uppsala