Den kallblodiga travhästen har framgångsrikt avlats för travprestation. Samtidigt har det intensiva avelsurvalet och användningen av populära hingstar lett till en snabb ökning av släktskap inom rasen. Det innebär en risk för att inavelsdepression ska påverka viktiga egenskaper. Detta projekts syfte är därför att ge underlag för ett hållbart avelsarbete som främjar rasens framtida hälsa och robusthet.
Forskningsprojektet startade i början av 2024 och är ett svensk-norskt samarbete mellan forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Projektet sker i nära samarbete med avelsorganisationerna i båda länderna. Projektet kommer även följas av en referensgrupp utsedd av Stiftelsen Hästforskning och Svensk Travsport.
Foto: Susanne Eriksson
I projektet kommer härstamningsinformation och egenskapsdata från Svensk Travsport samt Det Norske Travselskap och Norsk Hestesenter att analyseras. Med hjälp av statistiska analyser kommer vi studera vilka generella effekter av inavel som finns för olika egenskaper hos hästarna. Vi kommer även att studera om det finns skillnader mellan olika populära hingstar, så kallade ”avelsmatadorer”, när det gäller effekten av att inavla på dessa individer.
Utöver analyserna som bygger på släktskap skattad utifrån härstamingsinformation så planerar vi även att analysera DNA från flera hundra hårprover. Det ger en djupare insyn i nivån av släktskap, inavel och eventuell förekomst av skadliga genetiska varianter i rasen.
Kallblodstravaren är en av de inhemska hästraser som Sverige (liksom Norge) har bevarandeansvar för. Tidigare studier har visat att stark inavel ger negativa effekter på såväl hälsa, fruktsamhet som prestation i rasen, men uppdaterad information utifrån dagens situation behövs. En viktig del av projekt är att ge råd om strategier för ett hållbart avelsarbete baserat på de resultat som projektet ger.