Optimerad avel för sunda och högpresterande sporthästar

Senast ändrad: 18 juni 2024

Ridsport på högsta nivå är krävande och många aspekter måste optimeras för att hästen ska prestera väl och hålla sig frisk. De underliggande faktorerna för framgångsrik prestation och god hälsa är ännu okända, liksom konsekvenserna av avel för mer extrema hästar. Syftet med projektet är ta fram kunskap som hjälper uppfödare att ta hänsyn till både prestation och hälsa i sitt avelsarbete.

Det är av stor vikt att det bedrivs en ansvarsfull avel för en hållbar hästproduktion och god hästvälfärd. I och med den specialisering som skett mot hoppning och dressyr kan det finnas en risk för att aveln blir mer extrem och vi vet idag inte vilka effekter det kan medföra.

Sedan 2013 registreras ett 50-tal linjärt beskrivna egenskaper vid unghästtester för SWB-hästar. Egenskaperna omfattar exteriör, gångarter och hoppning och de beskrivs mellan två extremer som t. ex. krokhasig till rakhasig, kort till lång. Dessa egenskaper kommer att kopplas till hälsostatus, insamlad från enkäter och försäkringsdata, samt livslängd och tävlingsresultat.

Med hjälp av statistiska analyser kommer vi att analysera samband mellan linjära egenskaper och egenskaper som är associerade med prestation, hälsa och hållbarhet. Vår hypotes är att dessa samband inte alltid är linjära och då vill vi identifiera potentiella optimum och undersöka om dessa optimum är desamma för prestation- och hälsoegenskaper.

Projektet kommer att bidra med kunskap om optimala egenskaper för sunda och högpresterande sporthästar. Kunskapen är viktig för såväl enskilda uppfödare som för avelsorganisationer och är avgörande för en hållbar hästproduktion och god hästvälfärd.

 

Fakta:

  • Forskningen finansieras genom Stiftelsen Hästforskning.
  • Projektet startade Januari 2024 och planeras pågå till slutet av 2025.
  • Projektledare är Åsa Gelinder Viklund vid SLU och projektet ingår i Sandra Bonows doktorandarbete.