Smärta hos katter med tandresorption

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild på gapande kattmun. Foto

Tandresorption (TR) är en tandsjukdom som drabbar tamkatten. Sjukdomen karakteriseras av en successiv nedbrytning av tandens hårdvävnad (tandresorption).

Initialt sker resorptionen på rotnivå men även kronan kan drabbas. Sjukdomen är progressiv och läsioner indelas i olika grader beroende på omfattning av tanddestruktion. Många frågor kvarstår kring uppkomsten av TR hos katt. 

Gör TR ont? Vi vet att det inte gör ont när mjölktänders rötter resorberas men hur är det när läsioner exponeras till munhåla? Ett djur som har ont i ett ben haltar men smärta i munnen kan döljas. Då sjukdomen ökar i förekomst hos gamla katter kan beteende kopplat till smärta lätt förväxlas med åldrande. Genom att undersöka olika beteenden före och efter behandling kan vi få en indikation på om TR är smärtsamt.

Preliminära resultat tyder på att TR är smärtsamt då det föreligger en statistisk skillnad i flera olika beteenden som aptit, aktivitet och vilja att bli klappad kring munnen före och efter behandling. Det vore önskvärt att kunna bedöma smärta på ett mer objektivt sätt och därför vill vi undersöka urinen och i blodet för markörer som är kopplad till smärta. Vi vill också se om nivåerna på dessa ämnen sjunker efter att katter behandlats för TR. Förhoppningen är att vi ska kunna utforma en metod för att upptäcka dold smärta hos katt och därmed se till att ge djuren lämplig behandling.


Kontaktinformation

Ann Pettersson, universitetslektor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ann.pettersson@slu.se, 018-672678