Majsskörd kring frost

Senast ändrad: 04 juli 2024
Majsfält. Foto.

Ofta kommer den första frostnatten tidigt på hösten. Därefter kan det bli varmare igen och majsen skulle kunna fortsätta att växa. Frågan är: - Gör den det?

Försöksupplägg

Tre majsfält i Uppland följdes i 2 år under 8 veckor på hösten. I fälten mättes temperaturen en gång i timmen på två höjder (Bild 1). Provskördar gjordes en gång i veckan runt förväntad frost. Skörden mättes och analyserades både vad gäller hela plantan och kolven.

Resultat

I diagram 1 och 2 kan man tydligt se att tillväxten stannade av efter första frosten. Den totala ts-skörden sjönk mer uttalat än kolvskörden. 2-4 veckor efter frosten var den genomsnittliga skördesänkningen 9 % av total-ts och 6 % av kolvskörden (ts). Halten socker och lättlöslig stärkelse i stam kolv minskade medan stärkelsehalten ökade. Jäst och mögel analyserat i hackat material av hela plantan började tillväxa vid frosten och ökade vecka för vecka (tabell 1).

Linjediagram med skörd (relativtal) mot vecka. Bild.

Diagram 1. Total ts-skörd. Skörd av total-ts. Medeltal från tre platser under 2 år. Skörden anges relativt den högsta under 8 veckor.

 

Linjediagram med kolvskörd (ts) i relativtal mot vecka. Bild.

Diagram 2. Skörd av kolv (ts). Medeltal från tre platser under 2 år. Skörden anges relativt den högsta under 8 veckor.

 

Tabell 1. Utetemperatur (medel, min och max), relativ skörd, stärkelsehalt och hygienisk standard under År 2Tabell med uppgifter om medeltemperatur, temperatur, skörd, stärkelse och hygien. Bild.

Slutsats

• Majskolven kan fortsätta lagra in stärkelse efter frosten. Men samtidigt minskar socker och lättlöslig stärkelse. Skörden minskar både totalt och av kolven.

• Den hygieniska standarden försämras efter frosten.

• Rekommendation: Skörda så snart det går efter frost.

Projektansvarig:

Rolf Spörndly

Fakta:

Försöket finansierades av Stiftelsen lantbruksforskning.


Kontaktinformation