Fakta:
Projektet finansierades av FORMAS och pågick från september 2007 till oktober 2008.
Reglerna för ekologisk äggproduktion tillåter inte användning av syntetiska aminosyror i fodret. För att undvika metioninbrist hos värphöns behövs metionin-/cysteinrika råvaror. Idag används t.ex. fiskmjöl som proteinråvara i ekologisk äggproduktion. Ekologiskt fiskmjöl finns i begränsad mängd och den allmänna uppfattningen är att världshavens fiskbestånd bör förbehållas människan, så länge det inte rör sig om rena restprodukter. Ett vegetabiliskt intressant alternativ är hampfrökaka med relativt högt innehåll av svavelhaltiga aminosyror. Förutsatt att det i fortsättningen blir tillåtet att odla hampa har hampa goda förutsättningar för att kunna användas i ekologisk äggproduktion.
Syftet med denna studie är att under de miljöförhållanden, som föreskrivs enligt KRAV:s regler testa huruvida hampa kan användas som proteinråvara. Som djurmaterial används två i praktiken använda hybrider, Lohman Selected leghorn (LSL) och Lohman Brown (LB).
Hönsen går i 12 grupper av ett s.k. Marielundssystem som är avsett för c:a 300 djur/grupp i konventionell drift. I detta projekt är beläggningen ca 100 hönor per grupp. Varje grupp har tillgång till en egen rastgård (26x3 m) som de hade tillträde till från insättningen vid 16 veckors ålder (mitten av september). Under december t.o.m. mars hålls de inomhus dygnet om.
Uppfödning har skett vid Smedsmora försöksgård (Lantmännen) i ett system liknande det de sattes in i vid Lövsta/SLU och med konventionella foderblandningar (ej KRAV). Från studiens början vid 20 veckors ålder utfodras de med tre olika foderblandningar, med 0, 10, resp. 20 % hampfrökaka.
Helena Wall, helena.wall@slu.se
Lotta Jönsson, Maria Eriksson, Robin Kalmendal
Ragnar Tauson, Klas Elwinger
Doktorsavhandling: Fibrous feeds for functional fowls av Robin Kalmendal
Projektet finansierades av FORMAS och pågick från september 2007 till oktober 2008.