Ny energivärdering för foder till svenska grisar

Senast ändrad: 04 juli 2024

I ett nystartat projekt som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning, Sveriges Grisföretagare och SLU kommer ett nytt system för energivärdering att tas fram. Projektet genomförs i samarbete med foderindustrin som bidrar med optimeringar och resurspersoner i en referensgrupp. Hösten 2009 kommer all information som krävs för att optimera enligt det nya systemet att finnas på SLU:s hemsida.

Det svenska sättet att värdera energi i foder till grisar är gammalt och råvarornas energivärden blir inte rättvisande. Den största bristen är att energin i proteinfoder överskattas. Detta illustreras tydligt i en jämförelse mellan relativa energivärden inom olika system (se tabell).


Energivärden för olika råvaror i relation till vete, inom system

Fodermedel Nuvarande svenskt Nettoenergi
Vete 100 100
Korn 94 91
Sojamjöl 95 74
Rapsmjöl 75 59
Drank 77 61

 

Kraven på nytt system

Det moderna sättet att värdera energi är att ange nettovärdet av det som finns i fodret. Nettot är det som finns kvar i grisen. Allt som försvinner via träck, urin, tarmgaser och värme är borträknat.

Ett bra system skall:

  • Värdera råvarorna rätt i förhållande till varandra
  • Ge olika värden till växande grisar och suggor
  • Klara av att fånga upp variationen inom råvara, främst spannmål men också olika biprodukter
  • Kunna jämföras med andra länders system
  • Vara utvecklingsbart

Nytt system på gång

I ett nyligen påbörjat projekt som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning, Sveriges Grisföretagare och SLU kommer ett nytt energivärderingssystem att tas fram. Foderindustrin bidrar till projektet med foderoptimeringar som behövs för att samtliga näringsvärden/MJ NE(=nettoenergi) skall bli de rätta. Dessutom bidrar KLF, Kvarnbyfoder, Lantmännen och Svenska Foder med personer i en referensgrupp där alla steg i projektet förankras. Gruppen har redan diskuterat för och nackdelar med olika system för nettoenergi och valet föll på det franska.

Redan till hösten kommer foderindustrin att ha tillgång till tabellvärden och formler för beräkning av nettoenergi. Därefter kommer samtliga näringsrekommendationer att ses över och relateras till det nya systemet. En lathund för beräkning av energivärden kommer att finnas tillgänglig på SLU:s hemsida tillsammans med tabellvärden och näringsrekommendationer anpassade till det nya systemet. Denna del av projektet skall vara klar hösten 2009.

Projektet avslutas med information och utbildning

Resultatet av projektet har stor ekonomisk betydelse för svensk grisproduktion och därför är det viktigt att allting görs rätt i den praktiska tillämpningen. Utbildning av optimerare och andra berörda inom foderindustrin och grisnäringen kommer att erbjudas och det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor och få svar på nätet.

Projektansvarig:

Leif Göransson

 

Läs mer:

Principer för skattning av energiinnehåll i foder till grisar (pdf)

Fodertabell för gris med nya energivärden


Kontaktinformation