Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HUV), Näringslära idisslare
Syftet med detta projekt var att identifiera vilka rutiner i den kommersiella mjölkkokalvens hantering som kan förbättras på de småskaliga mjölkgårdarna i Vietnam.
Mjölkproduktion är en relativt ny produktionsgren i Vietnam med endast 50 år av mejeriutveckling och den stora utvecklingen kan ses från 2001. Efterfrågan på mejeriprodukter i Vietnam ökar och antalet mjölkkor har också ökat från 11000 djur år 1990 till cirka 167000 år 2012 vilka nu bidrar till cirka 20 % av landets mjölkkonsumtion. Målet är dock att öka den inhemska produktionen ytterligare för att bli självförsörjande på mjölk.
Grunden för högproducerande och hållbara mjölkkor läggs redan tidigt i livet och skötsel av kvigkalvar av stor vikt. Kvigkalvar rekryteras för att fylla på besättningarna medan tjurkalvar säljs eller slaktas direkt efter födseln i Vietnam. Detta är förstås ett slöseri av en tillgänglig biologisk resurs på gården. Syftet med detta projekt är att identifiera vilka rutiner i den kommersiella mjölkkokalvens hantering i de småskaliga mjölkkogårdarna som kan förbättras. Målet är att nå en hållbar mjölkproduktion med avseende på både kvigkalvar och tjurkalvar.
Colostrum quality, intestinal microbiota and implications for health in young dairy calves