Nutrition hos Eurasisk abborre
Odlad abborre en utmaning
Abborre är en eftertraktad matfisk i Europa, och fångsten av vilt levande abborre räcker inte för att tillgodose marknadens behov. Filé av abborre anses ha utsökt smak och innehåller lite fett, men ett fett med högt näringsvärde.
Den Eurasiska abborren (Perca fluviatilis) är en stark kandidat för intensiv odling i sötvatten i Sverige. Odlad fisk är beroende av ett kontinuerligt tillskott av ett komplett foder som tillför energi och samtliga övriga näringsämnen, för att möjliggöra hög tillväxt och hög hälsostatus. Utmaningen är att erbjuda den odlade abborren ett balanserat energi- och näringsintag med en utfodringsintensitet som ger en hög tillväxt och ett högt foderutnyttjande, men utan negativa effekter på slutproduktens kvalitetsegenskaper. Ytterligare en viktig aspekt inom akvakultur är att hitta foder som innehåller en så låg andel fiskmjöl som möjligt då detta börjar bli en bristvara.
Protein (egentligen livsnödvändiga aminosyror) är en av de mest kritiska beståndsdelarna i den odlade fiskens foder, och informationen om proteinförsörjning av Eurasisk abborre är mycket begränsad. I projektet studeras abborrens behov av livsnödvändiga aminosyror. Även dess digestionskapacitet i olika delar av mag-tarmsystemet kommer studeras i form enzymatisk aktivitet. De viktigaste enzymerna för spjälkning av protein, fett, stärkelse och disackarider hos fiskar av olika storleker, och hur enzymaktiviteten förändras vid utfodring med olika fodermedel kommer att undersökas.
Projektansvarig:
Jan Erik Lindberg
Doktorand:
Markus Langeland
Övriga medverkande:
Torbjörn Lundh och Anders Kiessling
Läs mer om fisknutrition:
Doktorsavhandling (fulltext)
Examensarbete Drank som proteinkälla till Regnbågslax (Onchorhynchus mykiss)