Ur SLU:s kunskapsbank

Bättre kor med korsning?

Senast ändrad: 18 februari 2025
kor av olika raser på bete

I Sverige har användningen av korsningsavel för mjölkkor ökat under de senaste åren. En anledning är att korsningseffekten är gynnsam för flera egenskaper, t.ex. fertiliteten. Dock har det inte tidigare gjorts någon studie på svenska data av korsningar mellan olika mjölkkoraser jämfört med renrasiga kor.

Syftet med studien var att jämföra hur korsningar mellan svensk röd och vit boskap (SRB), holstein (H), jersey (J) och montbéliarde (M) presterar i jämförelse med renrasig holstein eller SRB beträffande fertilitet, produktion och överlevnad. Data kom från Kokontrollen 2005-2020.

Fruktsamheten var bättre hos korsningar mellan SRB eller holstein och J eller M, jämfört med ren SRB eller holstein (t.ex. JxSRB eller MxSRB vs. SRB), särskilt i första laktationen. Det fanns också en generell tendens till bättre överlevnad för korsningarna, men den var bara statistiskt signifikant för jerseykorsningar i sin andra laktation.

Korsningar mellan jersey och SRB eller holstein gav oftast högre fettmängd (305-dagars laktation), lägre mjölk- och proteinmängd och ungefär samma mängd energikorrigerad mjölk, jämfört med ren SRB eller H. Om man i stället korsade SRB eller holstein med montbéliarde resulterade det i högre proteinmängd, högre fettmängd (MxH) och högre (MxSRB) eller lika hög (MxH) mjölkavkastning, jämfört med ren SRB eller H. Treraskorsningar hade högre fettmängd än ren SRB eller H och de hade aldrig sämre fruktsamhet eller överlevnad.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.3389/fanim.2024.1427014

Referens

Liedgren S, Fikse F, Nilsson K, Strandberg E. 2024. Performance of purebred dairy cows and crossbred cows between Swedish Red, Swedish Holstein, Jersey, and Montbéliarde in Swedish herds. Frontiers in Animal Science 5. DOI=10.3389/fanim.2024.1427014.