Ur SLU:s kunskapsbank

Lägre frekvens av hältor bland hästar som rör sig dygnet runt

Senast ändrad: 22 april 2025
Hästflock som springer i snö med röda stugor i bakgrunden. Foto.

Rörelse dygnet runt och stabila grupper när hästar hålls i grupp är två viktiga faktorer för att minska skador och hältor hos hästar. Det visar en nyligen publicerad studie från SLU.

Under ett år dokumenterades skador och hältor hos Ridskolan Strömsholms skolhästar på Hippologprogrammets årskurs 2 och 3. Dessa skolhästar hade ett likartat träningsupplägg med ryttare på samma nivå och reds på samma underlag. En grupp hästar var inhysta i en aktiv grupphästhållning dygnet runt och en annan i box på natten och i hage dagtid, ensamma eller i par. Det var ingen skillnad i medelålder mellan respektive grupp.

Hälta som inte orsakats av trauma var lägre bland hästarna som inhystes i den aktiva grupphästhållningen (18 procent) jämfört med de hästar som inhystes i boxar (26 procent) och det också bara hästar som inhysts i box drabbades av kolik vid något tillfälle (5 procent).

Även om hästarna i den aktiva grupphästhållningen fick fler skadetillfällen (83 procent) jämfört med de i box (52 procent), var det bara hälften av skadorna hos hästarna i den aktiva grupphästhållningen (55 procent) som ledde till sjukfrånvaro.

I den aktiva grupphästhållningen ökade skadorna markant efter en omgruppering. Detta efter att ha visat en nedåtgående trend för skador när gruppen efter några månader stabiliserats. Denna studie visar på hur viktigt det är med rörelse dygnet runt för hästens hälsa, men också vikten av stabila grupper i grupphästhållning för att hålla nere skadefrekvensen.

Ridskolan Strömsholm har finansierat driftskostnader för hästhållning och lönen till Linda Kjellberg.

Länk till publikationen

Kjellberg, L., Dahlborn, K., Roepstorff, L., & Morgan, K. (2025). Frequency and nature of health issues among horses housed in an active open barn compared to single boxes—A field study. Equine Veterinary Journal, 57(1), 54-61. 


Kontaktinformation

Linda Kjellberg, Agr. Dr

E-post: linda.kjellberg@slu.se

Karin Morgan

Universitetslektor, adjungerad vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); avdelningen för hippologi

E-post: karin.morgan@slu.se