Ur SLU:s kunskapsbank

Ökad fruktsamhet med förlängt kalvningsintervall

Senast ändrad: 17 februari 2025
liggande ko på bete

Ett förlängt kalvningsintervall innebär mest troligt att övergången från sinperiod till ny kalvning och ny laktation inträffar mer sällan i kons liv. Detta kan vara fördelaktigt eftersom det är under den perioden som sjukdomsfrekvensen är som högst. Övergången innebär dessutom flera omställningar som kan vara stressande för kon och arbetskrävande för lantbrukaren.

Vi har gjort en sammanställning av ett flertal studier rörande förlängt kalvningsintervall. Flera av studierna visar att andelen kor som blir dräktiga vid första insemination ökar när den frivilliga väntetiden innan första insemination efter kalvning flyttas fram. Antalet kor och andelen sjukdomsfall i varje enskild studie var oftast för lågt för att ge signifikanta resultat, men en numerisk minskning av antalet sjukdomsfall kunde ses i de flesta av dem.

De risker som finns med förlängt kalvningsintervall är att kor med mindre uthållig laktation riskerar att få en förlängd sintid. De kan bli feta i slutet av laktationen och tappa i daglig mjölkmängd sett över hela kalvningsintervallet. Detta gäller framförallt vid längre förlängning av kalvningsintervallet för äldre kor. För förstakalvare visar de flesta studier att mjölkmängden per dag i kalvningsintervallet bibehålls eller möjligen ökar något. Förutom att förstakalvare passar bra på grund av sin flacka laktationskurva verkar hög mjölkmängd och lagom lågt hull i tidig laktation vara lovande egenskaper för att förutspå vilka kor som passar för förlängt kalvningsintervall.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.1111/rda.14690

Referens

van Knegsel ATM, Burgers EEA, Edvardsson Rasmussen A. 2024. Extended lactations in dairy cows and the effects on fertility and production. Reproduction in Domestic Animals 59, e14690.