Uppdragsutbilding i föryngringsfrågor

Senast ändrad: 09 november 2020
fältstudier

Det här är en kurs för de som vill fördjupa sig i frågor kring skoglig föryngring. Fokus ligger på en god etableringsmiljö för plantan, vilka skador och hot som är vanliga och hur vi med olika åtgärder kan förbättra villkoren för överlevnad och tillväxt. Kursen berör växtfysiologi och skadegörare, plantering och markberedning, liksom skillnader i trädslag och föryngringsmetoder.

Kursen hålls som en distanskurs under sommaren, från början av juni till mitten av augusti. Under de första veckorna på kursen får deltagarna designa ett mindre fältförsök som de sen ska följa upp med mätningar några gånger under kursens gång. Vi uppmuntrar att man kan utgå från sina egna erfarenheter eller studera något utifrån sitt eget arbetsområde. Deltagarna får hjälp och stöd av erfarna lärare i att utforma ett relevant fältförsök. Projektet redovisas som en poster i slutet av kursen.  
Som förberedelse inför fältveckan får deltagarna under kursen tillgång till en mängd artiklar inom ämnet föryngring. De får läsa och svara på frågor i sin egen takt men för att kunna delta i fältveckan ska de ha skickat in inlämningsuppgifter senast vecka 32. 
Sista veckan på kursen är en fältvecka som tillbringas i skogar i Småland och Skåne,där deltagarana får träffa praktiker och forskare med lång erfarenhet och kunskap i ämnet och vi besöker en rad olika experiment som tar upp olika aspekter av föryngring. Det här är ”hjärtat” i kursen och deltagandet är därför obligatoriskt för att deltagarenska bli godkänd. Det är den del av kursen som hittills varit mest uppskattad!  
Kursen kräver att deltagarna har tidigare kunskaper i form av minst 3 års studier i skogsvetenskap, biologi eller liknande. Kursen är en uppdragsutbildning som innebär att deltagarna får högskolepoäng efter avslutad kurs. 
För mer information, kontakta kursledare Kristina Wallertz 
Kristina.wallertz@slu.se 
 
(Sista ansökningsdatum: 15 maj 2021)