Hoppa till huvudinnehåll

Forskning

70 procent av SLU:s omsättning går till forskning och forskarutbildning. Vi placerar oss högt i internationella rankningar inom flera områden. Vår omfattande forskningsinfrastruktur är öppen även för andra lärosäten. 

SLU redo för älgvandringen

Årets upplaga av Den stora älgvandringen är redan i gång – en vecka tidigare än planerat. På SLU står forskare redo att svara på publikens frågor om allt från myror, bävrar och lodjur till skog – och såklart älgar. Nytt för i år är att tittarna kan skicka in namnförslag till en älg som går att följa via SLU:s webb.

älgar vid vatten

Baljväxter har stor potential som framtidens mat

Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men kanske är tider av beredskapstänk och krismedvetenhet baljväxternas tid? Lyssna på ett nytt avsnitt av podden Feeding your mind.

Gröna ärter i skidor. Foto.

Askens fiende nummer ett? En invasiv svamp.

Askskottsjukan hotar att utrota asken – och förändra hela ekosystem. I fjärde avsnittet av Fatta forskningen berättar Malin Elfstrand om den invasiva svampen som sprider sig snabbt, och om vad forskarna gör för att bekämpa den. Se filmen här.

Svensk veterinärmedicin 250 år

Hipp hipp hurra! Svensk veterinärmedicin och veterinärutbildningen firar 250 år under 2025. I två och ett halvt sekel har veterinärer utbildats för djuren, folkhälsan och ett hållbart liv. Välkommen att fira med oss!

Forskningsnyheter

Forskning  till nytta för samhället

Framtidsplattformarna samverkar med olika intressenter i samhället och forskning med genusanknytning bedrivs på flera håll. Vår forskning och utbildning bidrar till samhällsutvecklingen - för en hållbar värld.

An Eye for Science

Här bjuder vi på några konkreta exempel på hur SLU tar sig an livsviktiga frågor som berör oss alla.

SITES

SLU är värd för SITES (Swedish Infrastructure for Ecosystem Science) som är en nationell infrastruktur för terrester och limnologisk fältforskning, öppen för alla forskare.

 Olika djur, växter och ekosystem. Texten "SITES".Illustration.

Vad gör SLU för klimatet?

Vi tar fram kunskap, beslutsunderlag och fakta om klimatlösningar. Vi klimatrustar våra studenter, som också hjälper oss att vässa vårt eget klimatarbete. Se några exempel här.

SLU jobbar med klimatet 52 veckor om året. Illustration: Michael Kvick, SLU

Sveriges nya forskningsfartyg Svea undersöker haven

Forskningsfartyget Svea är nu färdigbyggt och levererat till SLU, en resurs för marin forskning och miljöövervakning.

Fartyget Svea. Foto: Armonvarvet

Välj bland dina intresseområden!

SLU forskar och utbildar om mat, rent vatten, material och energi, liksom om sällskapsdjur, hälsa och hållbara städer.

Publicerad: 16 april 2025 - Sidansvarig: ew-red@slu.se
Loading…