Djuren som ingår i forskning och undervisning klassas som försöksdjur och omfattas av strikta regelverk samt SLU:s policy för användning av djur inom forskning och utbildning.
Alla som deltar i forskning och undervisning som omfattar djur vid SLU måste läsa och följa policyn.
Etik och 3R
Innan djur får användas i försök måste de inblandade personerna gå en försöksdjursutbildning. Etik är en obligatorisk del i utbildningen där följande delar ingår:
- förhållandet människor och djur
- livets inneboende värde
- argument för och emot användningen av djur för vetenskapliga ändamål
- djurens välfärd
- 3R-principen
Innan ett djurförsök påbörjas ska ansvariga personer alltid diskutera försöksupplägget och beakta 3R, som står för replace (ersätta), reduce (minska), refine (förfina). Det är riktlinjer som beskriver åtgärder för att ersätta djurförsök med alternativa metoder och minimera försöksdjurs lidande.
Djur i forskning
SLU är unikt vad gäller djurförsök då forskningen främst inriktar sig på att få fram resultat som ska komma djuren själva till nytta. Det är djurens välfärd som står i fokus för SLU:s forskning om smittskydd, hälsa, beteende, avel, utfodring och inhysning.
Exempel på forskning där djur ingår är beteendestudier där man observerar en grupp djur för att förbättra stallar och djurhållning. Även provfiske för miljööverakning och beräkning av fiskbeståndens storlek räknas som djurförsök. Provfisket utgör den största andelen av SLU:s djurförsök.
Djur i undervisning
På SLU utbildas till exempel veterinärer, djursjukskötare, husdjursagronomer och hippologer, människor som i sin profession kommer att arbeta med djur. Under sin utbildning behöver studenterna träna på nödvändiga moment med levande djur, för sin egen och för djurens säkerhet och trygghet.
Här kan du läsa mer om djurförsök i studierna.
Våra försöksdjur
SLU har egna besättningar av följande djur:
- kor
- grisar
- höns
- getter
- hästar
- hundar
- råttor
- möss
- fiskar
Djuren används i undervisning och forskning. All djurhållning vid universitetet omfattas precis som all annan djurhållning av djurskyddslagen.
Privatägda djur
SLU Universitetsdjursjukhuset (UDS) är en del av SLU där samarbete mellan klinik, undervisning och forskning är en självklar del av verksamheten.
Patienter vid UDS kan erbjudas att delta i en pågående studie. Deltagande sker alltid med ägarens tillåtelse. Om ett djur avlivas kan djurägaren välja att djuret får användas i undervisning och forskning.
Även privatägda friska djur, exempelvis på gårdar och i stall, kan ingå i forskning.
Vilda djur
Den absolut största andelen av djurförsök vid SLU innefattar vilda djur. Det handlar exempelvis om att fastställa fiskebestånd och observerande studier om vilda djurs beteenden.
Lokaler
All djurhållning vid universitetet sker i lokaler som är godkända av Jordbruksverket efter besiktning, vilket betyder att lokalerna uppfyller de lagkrav som finns.
Detta innebär bland annat att djuren hålls på ett sådant sätt att de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande. Stall och hägn ger djuren utrymme att kunna röra sig och vila på ett för djuren lämpligt sätt. Djuren ges god tillsyn och vatten samt foder som är anpassat efter djurens behov.