Vad är djurförsök?

Senast ändrad: 04 juli 2024
Ett stim med fiskar i mörkt vatten. Foto.

Djurförsök är ett samlingsnamn för användning av djur i forskning. I Sverige avgör syftet om ett djur är ett försöksdjur.

Ett djurförsök är när du använder djur inom:

  • grundforskning och tillämpad forskning
  • diagnos av olika sjukdomar
  • utveckling och tillverkning av läkemedel, livsmedel eller kemiska produkter.

Undervisning där du avlivar djur, gör kirurgiska ingrepp i djur, injicerar eller tappar blod från djur eller om du orsakar djur lidande på annat sätt eller för syften som är jämförbara med dessa.

Att ändra djurens arvsmassa med hjälp av genteknik eller kemiska metoder är också djurförsök. Likaså avel som bevarar en stam av djur med förändrad arvsmassa. I Sverige räknar vi även provfiske som djurförsök.

Försöksdjur

I Sverige har vi en definition av försöksdjur som skiljer sig från den europeiska definitionen – det är syftet som avgör om ett djur är försöksdjur.

Alla djur som används till vetenskaplig forskning, undervisning, sjukdomsdiagnos, framställning av läkemedel, kemiska produkter eller andra jämförbara ändamål klassas som försöksdjur. De omfattas av lagstiftningen gällande försöksdjur även om de inte utsätts för någonting smärtsamt.

Inom EU och av Europarådet definieras däremot endast djur som under användningen är utsatta för någon form av lidande som försöksdjur.

Varje försök som inkluderar djur måste vara godkänt av en regional djurförsöksetisk nämnd och alla som arbetar med försöksdjuren måste ha utbildning i försöksdjurskunskap. Statistik över använda försöksdjur måste föras. Det finns även detaljerade föreskrifter kring inhysning och metodik. Läs mer på jordbruksverkets hemsida.

Fakta:

Vetenskapsrådet har i samarbete med åtta svenska universitet samlat fakta och information på Djurförsök.info, där forskning sätts i sitt sammanhang och förklarar när och varför djurförsök behövs. 


Kontaktinformation

Koordinatorer för försöksdjursfrågor

Katarina Cvek, agronomie doktor
Sara Persson, veterinärmedicine doktor 

djurforsok@slu.se