Nyhet

Djurskötsel i ekologiska och konventionella mjölkbesättningar

Publicerad: 28 augusti 2018

God djurhälsa är viktig för alla mjölkbönder. Kanske ännu viktigare för de som har ekologisk produktion, eftersom konsumenten har högre förväntan på dem. Vi har undersökt om det är någon skillnad på hur svenska djurägare med ekologisk eller konventionell produktion ser på djurhälsa och vad de gör när de har en sjuk kalv eller ko.

Av de c:a 200 mjölkbönder som svarade på vår enkät framgår att det fanns vissa skillnader när det gäller gårdarnas struktur. De med ekologisk produktion hade i högre utsträckning lösdrift och robotmjölkning. De hade också högre utbildning.

Forskningsnyhet från SLU, publicerad i september 2018

Utifrån svaren på enkäten kan vi se att lantbrukarna med ekologisk produktion väntade lite längre med att ringa efter veterinär för en kalv med diarré eller ko med misstänkt subklinisk mastit. De var också mer positiva till att ha tvingande åtgärder för att minska användningen av antibiotika. Sammantaget var det dock mycket små skillnader mellan produktionstyperna när det gäller synen på djurhälsa.

Vår slutsats är att det inte finns någon direkt skillnad i hur svenska mjölkbönder med ekologisk eller konventionell produktion hanterar djurhälsan i sina besättningar.

Länk till artikeln

https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-018-0376-6

Referens

Emanuelson U, Sjöström K, Fall N. 2018. Biosecurity and animal disease management in organic and conventional Swedish dairy herds: a questionnaire study. Acta Veterinaria Scandinavica 60:23