Ur SLU:s kunskapsbank

Hur förändras kons rörelsemönster vid bakbenshälta?

Senast ändrad: 17 september 2024
Kalvar av olika mjölkraser vid ett foderbord.

Hälta, som oftast orsakas av olika klövsjukdomar, är ett vanligt problem hos mjölkkor. Hältor upptäcks ofta relativt sent vilket gör att behandling inte inleds i tid. Detta ökar risken för ett långdraget sjukdomsförlopp, vilket påverkar kornas välfärd negativt och ger ekonomiska konsekvenser för djurägaren i form av minskad produktion.

Den senaste tidens utveckling inom datorseende medför nya möjligheter till videoövervakning av djurbesättningar och därmed också förhoppningar om att utveckla system som kan övervaka varje individs rörelsemönster och larma i ett tidigt skede om en ko blir halt. För att ett sådant system ska bli effektivt krävs detaljerad biologisk kunskap om hur rörelsen i olika delar av kons kropp förändras när hon blir halt och försöker avlasta ett ben.

Vi har i en studie utrustat friska mjölkkor med 11 små sensorer som mäter acceleration och rotation hos olika kroppsdelar. Rörelsemönstret hos korna mättes vid skritt på rakt spår, före och efter induktion av en mild, fullt reversibel hälta. På så sätt kunde vi mäta subtila förändringar i rörelsemönstret som kan uppkomma tidigt i förloppet vid klinisk hälta men som är svåra att uppfatta för ögat. Sammanlagt studerade vi 31 olika rörelseparametrar och jämförde mätningar gjorda före och efter induktion av hälta. Eftersom hälta är mer studerat på hästar användes metoder och utrustning som från början utvecklats för detta djurslag.

Studien visade att bakbenshälta bland annat ger ökad asymmetri i överlinjens (huvudet, manken, ryggen och bäckenets) rörelser, samt förändringar i koordinationen mellan de olika benens klövisättningar. Denna kunskap kan i framtiden bidra till utvecklingen av effektiva videoövervakningssystem som kan förbättra djurvälfärden och underlätta arbetet för djurägaren. Resultaten kan också hjälpa oss att bli bättre på att bedöma hältor visuellt.

Studien har finansierats av FORMAS.

Länk till publikationen

https://doi.org/10.1016/j.animal.2024.101269

Referens

Leclercq A, Ask K, Mellbin Y, Byström A, Serra Bragança FM, Söderlind M, Telezhenko E, Bergsten C, Haubro Andersen P, Rhodin M, Hernlund E. 2024. Kinematic changes in dairy cows with induced hindlimb lameness: transferring methodology from the field of equine biomechanics. animal, 101269.


Kontaktinformation

Anna Leclercq

Doktorand vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper

Telefon: +4618671884
E-post: anna.leclercq@slu.se