Ur SLU:s kunskapsbank

Ny information om läkemedelsbehandling vid Ekvint Metabolt Syndrom (EMS)

Senast ändrad: 17 september 2024
Öga islandshäst

Fång är en vanlig och mycket smärtsam sjukdom hos hästar som leder till hälta och i värsta fall avlivning. De flesta fånganfall är kopplade till störningar i hästens insulinreglering, vilket är en viktig komponent i ekvint metabolt syndrom (EMS). Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt effekten av ett läkemedel som kan bli viktigt i framtida behandling av EMS.

I dagsläget behandlas EMS främst genom foderåtgärder och motion. Vid fånganfall ges ofta smärtstillande och anti-inflammatoriskt läkemedel, och hästarna rekommenderas boxvila för att inte förvärra hovskadorna. På senare år har läkemedel som är utvecklade för diabetes hos människor (s.k. SGLT2-hämmare) börjat användas för svårbehandlade fall av EMS. Dessa läkemedel gör att glukos utsöndras i urinen, och läkemedlen sänker på så vis glukosnivåerna i blodet.

Mycket är fortfarande okänt kring dessa läkemedel vid behandling av hästar och i studien undersöktes hur ett läkemedel i SGLT2-gruppen, canagliflozin, omsattes i kroppen hos åtta friska islandshästar. Studien visade bland annat att hästar får höga blodkoncentrationer av läkemedlet och att det bryts ner betydligt långsammare i häst jämfört med andra djurslag. Medicineringen sänkte också hästarnas blodglukos- och insulinnivåer. Detta ger hopp om att läkemedlet kan vara ett effektivt verktyg i behandlingen av EMS och minska risken för att drabbade hästar utvecklar fång.

Studien finansierades av Stiftelsen Hästforskning

Länk till publikationen

https://doi.org/10.1111/jvp.13476

Referens

Michanek P, Bröjer J, Lilliehöök I, Fjordbakk CT, Löwgren M, Hedeland M, Bergquist J, Ekstrand C. Pharmacokinetics and Alterations in Glucose and Insulin Levels After a Single Dose of Canagliflozin in Healthy Icelandic Horses. J Vet Pharmacol Ther. 2024 Aug 7. doi: 10.1111/jvp.13476. Epub ahead of print. PMID: 39113254.


Kontaktinformation

Peter Michanek
Doktorand vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF); enheten för farmakologi och toxikologi

Telefon: +4618673172, +46730243973
E-post: peter.michanek@slu.se