Fakta Jordbruk är en avslutad serie, som riktade sig till yrkesverksamma inom jordbrukssektorn. Den ersatte de fyra äldre delserierna Fakta Mark/Växter, Fakta Husdjur, Fakta Ekonomi och Fakta Teknik. Under de sista åren utkom Fakta Jordbruk endast digitalt och utgivningen har helt upphört från 2014.
Du kan hämta pdf-filer och skriva ut hela artiklar genom att klicka på respektive titel för åren 2006-2014. Från och med årgång 2009 är serien helt digital och även högupplösta versioner kan laddas ned.
Även äldre utgåvor av Fakta Jordbruk går att ladda ned som pdf:er från våra arkiverade webbversioner som nås från sidan Gamla versioner av SLU-webben på medarbetarwebben.
Serien finns också på SLU-biblioteket.
2014
- Hur djupt ska vi bearbeta i plöjningsfri odling? (Johan Arvidsson & Fredrik Sörensson)
- Plöjningsfri odling och direktsådd i Sverige – skörderesultat 1983–2012 (Johan Arvidsson, Ararso Etana & Tomas Rydberg)
2011
- Nya salixsorter med modern växtförädlingsteknik (Sofia Berlin Kolm m.fl.)
- Att mäta effektivitet med mångfunktionalitet i fokus (Johanna Björklund & Börje Johansson)
- Rådgivning om naturvård som affärsidé (Ljunggren Bergeå, Caselunghe, Nordström Källström & Ljung)
- Insekter och klimatförändringar – vad vi vet, tror oss veta och inte vet (Christer Björkman, Helena Bylund & Åsa Berggren)
2010
- Lönar det sig med mer vallfoder till korna? (Eva Spörndly, Mikaela Patel & Karl-Ivar Kumm)
- Svenskodlat proteinfoder till mjölkkor – ett val som påverkar miljön (Ingrid Strid & Jan Bertilsson)
2009
- Samarbete med lantbrukare om biologisk mångfald på gårdar (Karin Svanäng & Johanna Björklund) (fil för utskrift)
- Infrastrukturens biotoper viktiga för jordbrukslandskapets biologiska mångfald (Lennartsson & Gylje) (fil för utskrift)
- Långsam stut på naturbete eller snabb ungtjur (Hessle, Dahlström & Wallin) (fil för utskrift)
2008
- Risk- och nyttovärdering av raps som genmodifierats för insektsresistens (Ekbom, Lehrman & Åhman))
- Hampfrökaka till nötkreatur (Anna Hessle & Gunnela Gustafson)
- Spindlar i odlingslandskapet - mångfald, återkolonisering och kondition (Sandra Öberg)
- Starta en vingård i Sverige (Mårtensson, Karlsson & Gustafsson) (fil för utskrift)
2006/2007
- Skapa en arbetsplats där personalen trivs! (Marie Törnquist & Karin Hakelius)
- Bete och vallfoder ger nyttigare kött (Enfält, Hessle, Pickova, Sampels, Karlsson & Lundström)
- Bröds smak och brödsmak - skiljer sig ekologiska bröd från andra? (Iwona Kihlberg)
- Förenklad bedömning av risken för läckage av löst fosfor från dränerad jord (Barbro Ulén)
- Problem om vi slutar att kastrera hangrisar (Lundström, Andersson, Rydhmer, Zamaratskaia, Chen & Andersson)
- Flöden av växtnäring och spårmetaller på en ekologisk och en konventionell mjölkgård (Bengtsson, Gustafson, Jonsson, Modin-Edman, Nilsson, Salomon, Sverdrup & Öborn)
- Kor och människor: Klasskillnader även bland kor på 1800-talets torp och herrgårdar (Carin Israelsson)
- Kväve- och fosfortrender i större jordbruksåar (Barbro Ulén & Jens Fölster)
- Bekämpningsmedel hittas i åar och grundvatten (Stina Adielsson & Jenny Kreuger) (in English)
- Vägar till lönsam dikobaserad nötköttsproduktion (Karl-Ivar Kumm)
- Historien som facit för naturvård i betesmarker (Anna Dahlström)
- Småskaliga strukturer påverkar växters blomning i naturbetesmarker (Aina Pihlgren)
- Foder till ekologiska värphöns (Elwinger, Tauson & Lagerkvist)
- Biodrivmedel för ekologiska gårdar − konsekvenser vid självförsörjning (Ahlgren, Baky, Bernesson, Hansson, Nordberg & Norén)
- Nötkreaturens betesval på heterogena naturbetesmarker (Maja Pelve & Eva Spörndly)
Årgång 2005 överhoppad
2004 (hela artiklarna)
- Antioxidanter i havre: Halten avenantramider kan påverkas både före och efter skörd (Lena Dimberg)
- Helsvenskt kraftfoder till mjölkkor – skånska försökserfarenheter (Birgit Frank)
- Skörd stör biologisk kontroll av skadeinsekter (Christer Björkman & Karin Eklund)
- Gärdsgårdar – i människans tjänst under 800 år (Örjan Kardell)
- Köttkvalitet hos köttraskvigor – effekt av uppfödningsmodell och hängningsmetod (Maria Lundesjö, Anna Hessle, Lotta Enfält, Ingemar Hansson & Kerstin Lundström)
- Kvävet i gröngödsel kan utnyttjas bättre (Sigrun Dahlin, Thomas Kätterer & Sophie Gunnarsson)
- Industrihampa - odling, skörd, beredning och marknad (Bengt Svennerstedt & Gunnar Svensson)
- Svårt mäta naturens tjänster (Charlotte Lagerberg Fogelberg, Johanna Björklund & Carl-Anders Helander)
- Extra aminosyror men ingen soja i miljövänligt grisfoder (Ingrid Strid Eriksson)
- Preparatval viktigt om halm ska skydda dikesbrunnar vid bladmögelbekämpning (Lennart Torstensson, Elisabeth Börjesson & Eskil Nilsson)
- Svårt förutsäga utlakning i växtföljder - enstaka händelser betyder mest (B. Ulén, H. Aronsson, G. Torstensson & L. Mattsson)
- Svensk vinodling, ny nisch (Anna Mårtensson) (fil för utskrift)
- Ko-kalvseparation: Mindre stress när mjölkkor skiljs tidigt (Lena Lidfors, Ilona Stehulova & Marek Spinka)
- Djurvälfärd och det uthålliga jordbruket (Vonne Lund & Bo Algers)
- Klorbrist orsakar fläckar i höstvete (Ulrika Williamsson, Albin Gunnarsson, Annika Djurle & Holger Kirchmann)
2003 (hela artiklarna)
- Samhällets organiska avfall – en resurs i kretsloppet (Håkan Jönsson m.fl.)
- – Nr 1–2, 8-sidigt dubbelnummer
- Tekniska lösningar för minskad alvpackning (Thomas Keller, Johan Arvidsson, Andreas Trautner, Elisabeth Bölenius)
- Livsmedlens säkerhet – vem ska kontrollera vad? (Petri Ollila)
- Kooperativet och medlemmarna – mot förnyade relationer (Lovisa Nilsson)
- Mjölkkornas kalvningsmiljö – gör rätt från början (Michael Ventorp)
- Aktörssamverkan i livsmedelskedjan: Det handlar om att ge och ta (Lotten Westberg)
- Dragkraftsbehov och sönderdelning vid jordbearbetning – arbetsdjup viktigare än redskapstyp (Johan Arvidsson, Karin Gustafsson, Thomas Keller) (in English)
- Lönsam slutgödning av mjölkrasstutar (Örjan Hansson, Anna Hessle)
- Ekonomi i uppfödning av köttraskvigor på naturbetesmarker (Örjan Hansson, Anna Hessle)
- Sen plöjning ingen garanti för minskad utlakning – jordart och klimat måste vägas in (Åsa Myrbeck, Johan Arvidsson, Thomas Keller)
- Vetemyggor räknas i feromonfällor – effektiv prognos på väg (Malin Celander, Ylva Hillbur)
- Att välja grisslakteri – en fråga om både ekonomi och psykologi (Emil Åkesson, Jerker Nilsson)
- LIFE Ammoniak avslutat – förbättrad gödselhantering viktigast (Jan-Olof Sannö m.fl.)
- Inget uthålligt lantbruk utan bönder som trivs (Helena Nordström Källström)
2002 (hela artiklarna)
- Biologisk mångfald i jordbrukslandskapet – gårdens läge betyder mer än odlingssystemet (Anki Weibull, Örjan Östman)
- Undvik fosforläckage när lerjordar gödslas (Barbro Ulén)
- Värphöns i inredda burar eller traditionell golvhållning? (Ragnar Tauson, Karl-Erik Holm)
- Vilka gräs blir ogräs? – groningsegenskaper och klimat sätter gränser för annueller (Lars Andersson, Per Milberg)
- Bekämpningsmedel i vatten från jordbruk och samhälle (Barbro Ulén, Jenny Kreuger, Peter Sundin)
- Svävande lerpartiklar för fosfor till havet (Barbro Ulén)
- Sura sulfatjordar läcker metaller – orsaker och möjliga åtgärder (Gustav Sohlenius, Ingrid Öborn)
- Kvalitetskött från renkalvar – klassificering underlättar prissättning (Eva Wiklund, Ingemar Hansson, Gunnar Malmfors)
- Mindre ammoniak från mjölkgård – flytgödsel bättre än fastgödsel (Jan-Olof Sannö m.fl.)
- Grisens fosforutnyttjande kan förbättras (Karin Lyberg, Allan Simonsson, Jan Erik Lindberg)
- Du blir vad du äter – fettsyror i foder, kött och människa (Anders Högberg, Jana Pickova)
- Finns billig medicin för Östersjön? – kostnader som minskar övergödningen (Katarina Elofsson)
- Reglerad dränering – mindre kvävebelastning och högre skörd (Ingrid Wesström)
- Hög produktion kan ge förändrat beteende hos höns (Per Jensen)
- Skärpt konkurrens kräver ändrad kooperation (Jerker Nilsson)
- Kadmium drabbar jordbruket på sikt – rökning och inköpt foder betyder mest för folk och fä idag (Agneta Oscarsson, Anna Lindén, Ing-Marie Olsson, Ebba Bárány)
- Fosfor till mjölkkor (Adrienne Ekelund, Rolf Spörndly)
- Mjölkproduktion med enbart grovfoder på Tingvalls försöksgård (Birgitta Johansson, Sten Sundås)
- Mer fria fettsyror i mjölken vid korta och oregelbundna mjölkningsintervall (Kerstin Svennersten-Sjaunja, Hans Wiktorsson)
- Hur uthålligt är ekologiskt lantbruk – ett österrikiskt exempel (Rebecka Milestad)
2001 (hela artiklarna)
- Svampsjukdomar i baljväxtrika växtföljder (Jens Levenfors, Janne Lager, Berndt Gerhardson)
- Gallmyggors feromoner i fokus – effektiv prognos möjlig (Ylva Hillbur, Marie Bengtsson)
- Automatisk mjölkning – avstånd till bete kan påverka beteende och produktion (Ewa Wredle, Eva Spörndly)
- Miljönyckeltal inom jordbruket – ett sätt att beskriva företagets miljöpåverkan (Erik Bendz)
- Miljönyckeltal: Biologisk mångfald på gårdsnivå (Olle Kvarnbäck, Urban Emanuelsson)
- Miljönyckeltal: Kemiska bekämpningsmedel (Christer Nilsson)
- Miljönyckeltal: Kväve, fosfor, kadmium, energi och markpackning (12 s)
- Grundvattenskydd och jordbruk motstridig lagstiftning bäddar för konflikter (Maria Albing, Thomas Hahn)
- Mjölk till kalvar på ekologiska gårdar enkätstudie och försök med amkor (Linda Anderberg m.fl.)
- Klöver och gräs i vallen hur kan vi styra den botaniska sammansättningen? (Nilla Nilsdotter-Linde)
- Baljväxter fixerar kväve sämre vid lågt pH (Linda af Geijerstam)
- Ekonomisk nytta av naturliga fiender till bladlöss (Örjan Östman, Barbara Ekbom, Janne Bengtsson)
- Lerjordar läcker mycket fosfor – utlakning från enskilda fält kartläggs (Faruk Djodjic)
- Välskötta vallar ger produktiva ekokor (Annika Arnesson)
- Ensilage till hästar (Cecilia Müller, Per Lingvall)
- Halm skyddar dikesbrunnar vid bladmögelbekämpning (Lennart Torstensson, Elisabet Börjesson)
- Vittring kan täcka kaliumbrist på vissa jordar (Ingrid Öborn, Johan Holmqvist, Ernst Witter)
- Kalium från alven – djupgående rötter kan hitta dolda reserver (Ernst Witter, Gerd Johansson)
- Tidig insådd ger bra fånggrödor (Göran Bergkvist, Lars Ohlander)
- Långsam nedbrytning av bekämpningsmedel i flytgödsel (Lennart Torstensson m.fl.)
2000 (hela artiklarna)
- Silver i avloppsslam – ingen akut fara för markens mikroorganismer
- Systemanalys av jordbruk – de storskaliga experimenten kan göras i datorn
- Näringsvärde i gräs på naturbeten
- Gröngödsel och stallgödsel – miljöhot eller tillgång i uthålligt lantbruk?
- Biologiskt avfall i kretslopp
- Ekonomin i svensk grisköttsproduktion: Vad betyder teknik, djurhälsa och ledningssystem?
- Värmebehandling av utsäde - en ny effektiv, billig och miljövänlig metod
- Renar på naturbete. Viltsmakande kött med fleromättat fett
- Oljehaltiga fånggrödor – vårgyllen, sommargyllen och fältkrassing
- Övervintring utomhus – ett gott alternativ för SRB-kvigor
- Höstgrödor, fånggrödor och utlakning – en jämförelse av två växtföljder i Skåne
- Extrem köttighet hos slaktsvin – slaktkroppsegenskaper och utbyte
- Livsmedelsexport och valutarisk
- Hönsbeteende kartläggs genetiskt – förbättrad djurhälsa önskvärt avelsmål
- Elektroporation – dödande pulser i framtida ogräskontroll
- Ekologiska livsmedel – konsumenternas attityder, vanor och värderingar
- Beteendeanpassad svinhållning – för minskad stress och sjuklighet
- Mobil slakt eller mobila djur?
- Övervintring av SRB-kvigor utomhus – tillväxt, foderförbrukning och ekonomi
- Minskar ekologisk odling utlakningen av kväve?
1999 (hela artiklarna)
- Välj rätt hönor vid golvinhysning – vita hönor bäst i försök
- Plöj senare och minska risken för kväveutlakning!
- Herbicidresistens hos ogräs – mekanismer och åtgärder
- Hållbar köttproduktion
- Ben- och klövhälsa i avelsarbetet
- Könsvis uppfödning av slaktsvin
- Utfodring under mjölkning – kan påverka kons fysiologi, mjölkavkastning och beteende
- Att undvika alvpackning – förfinade riktlinjer på väg
- Livet i vattnet tar skada av bekämpningsmedelsrester
- Fosforhushållning - mykorrhiza, fixering och utlakning i mark
- Småskaliga kretslopp i miljö- och energiperspektiv
- Certifiering av lantbruk - ett styrkebesked från företaget
- Uthålligt bruk av naturen
- Mindre fosforförluster på vårplöjda mjälajordar
- Familjejordbruket – en företagsform som står sig
- Bålvridning vid traktorkörning – en skaderisk som kan motverkas
- Grisköttets kvalitet i ett uthålligt jordbruk
- Kadmium – från jord och foder till djur och människa
- Stallgödselanvändningen – miljö- och uthållighetsaspekter
- Stor kväveutlakning i 1800-talets jordbruk
1998 (hela artiklarna)
- Flytgödsel till rajgräs/vitklövervall
- Att begränsa vindavdrift vid kemisk bekämpning - en fråga om teknik och skyddsavstånd
- Korn- och havresorter för norra Sverige
- Vallfoder till mjölkkor - kortvariga mängdvariationer stör ej produktionen
- Attityder till kooperativt företagande
- Varroakvalstret bör bekämpas ekologiskt
- Fritt foderval för ekologiska hönor
- Anpassa höstbearbetningen efter ogräsfloran - håll tillbaka både ett- och fleråriga arter!
- Hönshållning med rastgårdar och tuppar
- Ekologisk mjölkproduktion - vilka ställer om och vilka låter bli?
- Strategier vid gyltuppfödning - utfodring och tidpunkt för betäckning
- Helsädesensilering - ett vapen mot ogräsen?
- Mykorrhiza - dold kraft i växtproduktionen
- Stutar på hagmarksbete - djurens tillväxt vid olika beteshöjd
- Ekologisk odling av sockerbetor - ogräsreglering och plantetablering största problemen
- Spridning av brandgaser i lantbruksbyggnader
- Kväveöverföring i samodling - kan förbättras genom urval av växtsorter och mykorrhiza
- Köttkvalitet - producent- och konsumentaspekter
- Våtmarker för kväverening – en samhällsekonomiskt lönsam investering
- Skyldig till växtnäringsläckage?