Hoppa till huvudinnehåll

Framtidslabbet

Framtidslabbet är ett forum för tvärvetenskapligt utforskande av framtida forskningsfrågor och samhällsutmaningar.

Post-it lappar under workshop.

Forskning med framtidsperspektiv

Framtidslabbet initierades 2019 av de två framtidsplattformarna SLU Urban Futures och SLU Future Food. Labbet har därför sitt tematiska fokus där dessa plattformars ämnesmässiga inriktning möts: hållbar stadsutveckling och ett hållbart livsmedelssystem. Under 2020 deltog en tvärvetenskaplig forskargrupp i ett projekt där deltagarna fördjupade sig inom framtidsstudier och utvecklade egna projekt med framtidsperspektiv. Under 2022 driver framtidslabbet en webbinarieserie, dit alla som är intresserade av framtidsstudier är välkomna.

Webbinarieserie om framtidsstudier

Den 23 mars 2022 fick Framtidslabbet vid SLU en nystart. Framtidslabbet 2.0 består av en öppen webbinarieserie fokuserad på framtidsstudier. Arrangörerna är SLU Urban Futures, SLU Future Food samt deltagarna i Framtidslabbet 2020. Här hittar du information om kommande och tidigare seminarier.

Urban Take-Aways: Om Framtidslabbet

I filmserien Urban Take-Aways får vi möta forskare och praktiker som delar med sig av insikter och erfarenheter från olika projekt med kopplingar till hållbar stadsutveckling. I denna film möter vi Josefin Wangel och deltagarna i Framtidslabbet vid SLU år 2020.

Framtidslabbet 2020

Det övergripande syftet med Framtidslabbet 2020 var att stärka deltagarnas förmåga att arbeta med ett framtidsperspektiv i forskning. Labbet skulle också bidra till nya tvärvetenskapliga möten och generera nya forskningsfrågor. Läs mer om Framtidslabbet och dess deltagare 2020.

Hållbar science fiction

Läs Arwidssonstiftelsens intervju med Marcus Hedblom, docent och lektor vid Institutionen för stad och land på SLU, koordinator för SLU Urban Futures OCH deltagare i Framtidslabbet 2020.

Marcus Hedblom med kikare i granskog.

Framtidslabbet på SciFest

Fyra av forskarna från Framtidslabbet besöker vetenskapsfestivalen SciFest 2021 och utmanar de unga deltagarna att visualisera lösningar för framtiden. Under Framtidslabbets workshop får skolelever välja mellan tre olika framtidsteman: transporter, maten vi äter och gröna miljöer i städer.

Illustration av fyra personer som står bredvid varandra.

Framtidslabbet tar form

– Det är inte ofta man lär sig så mycket om ett ämne på så kort tid, säger Åsa Berggren, professor vid Institutionen för ekologi och en av deltagarna i Framtidslabbet 2020.

Futures with multiple targets: scenarios beyond GDP growth

Se Framtidslabbets öppna lunchföreläsningen om framtidsstudier och forskning som gavs av Ulrika Gunnarsson-Östling, KTH, 2020.

Four Futures for the Swedish Energy System

Se Framtidslabbets öppna lunchföreläsningen om framtidsstudier och forskning som gavs av Tobias Walla från Energimyndigheten 2020.

Publicerad: 01 juli 2022 - Sidansvarig: hanna.weiber.post@slu.se
Loading…