Årsmöte för Nationella kommissionen för snabbväxande lövträd (NPC)

Mötet hölls via videolänk kl. 9 den 27:e oktober 2023.

Närvarande: Anneli Adler, Anders Ekstrand, Nils Fahlvik, Per Hazell, Anna Monrad Jensen, Joel Jensen, Ulf Lemke, Per-Ove Persson, Mauritz Ramstedt, Håkan Rosenqvist, Dahn Rosenquist, Sten Segerslätt, Agne Helmö, Carolyn Glynn, Johan – iPhone (3), Anders Jansson, Galya Simeonova, Jarmo Spiik, Bo Sigvardsson.

§1. Årsmötet öppnas

NPC:s styrelseordförande Anneli Adler hälsar välkommen och öppnar mötet.

§2. Val av ordförande för årsmötet

Anneli Adler väljs till ordförande för mötet.

§3. Val av sekreterare för årsmötet

Nils Fahlvik väljs till mötessekreterare.

§4. Val av två justerare och rösträknare för årsmötet

Joel Jensen och Per Hazell utses till rösträknare och att justera mötesprotokollet.

§5. Styrelsens årsberättelse

Årsberättelsen (bilaga 1) har skickats till mötesdeltagarna via epost innan årsmötet för genomläsning. Anneli föredrar årsberättelsen som får årsmötets godkännande.

Södra var värd för 2022 års exkursion och bjöd på guidad visning av Mörrums pappersbruk. Besöket och efterföljande workshop ("Klimatnytta och samhällsnytta med snabbväxande lövträd") finansierades genom partnerskap Alnarp och ämnesorådet Lövträdsodling på Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU.

Anneli Adler och Anders Ekstrand har under 2023 varit engagerade i projekt Lövsuccé 2.0.

§6. Ekonomisk revision

Ekonomisk revision (bilaga 2) har skickats till mötesdeltagarna via epost innan årsmötet för genomläsning. Årsmötet godkänner den ekonomiska revisionen för NPC.

§7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

Årsmötet beslutar att ge styrelsen ansvarsfrihet för årets förvaltning.

§8 Val av ordförande, kassör och styrelsemedlemmar

Anneli Adler (SLU) väljs till ordförande för NPC på ett år.

Årsmötet beslutar att ordinarie ledamöter Ander Ekstrand, Nils Fahlvik, Anna Monrad Jensen, Per Hazell och Mauritz Ramstedt väljs om på två år.

Nyval av Ulf Lempke (RISE) som styrelsesuppleant på två år.

Omval av Mauritz Ramstedt som kassör på ett år.

Gabriele Engqvist, Per Hazell och Joel Jensen har ett år kvar på sin mandatperiod i styrelsen.

Bo Nilsson har avsagt sig uppdraget som ordinarie ledamot och lämnar styrelsen.

§9. Val av revisor

Enligt valberedningens förslag väljer årsmötet Nils-Erik Nordh (SLU) till revisor.

§10. Val av valberedningen

Till valberedning väljer årsmötet Henrik Böhlenius (sammankallande, omval) och Per-Ove Persson (omval). Valberedningen meddelar att de nu suttit länge och att de gärna ser att en ny valberedning välj vid nästa årsmöte.

§11. Beslut om verksamhetens inriktning för det kommande verksamhetsåret

Fortsatta insatser för att hitta finansiär för kommissionens arbete.

Fortsatta insatser för att locka företag till kommissionen. Ett förslag är att infoga en meny på hemsidan som listar medlemsföretag och länkar till dessa.

Anneli ska kontakta organisationen Propopulus om möjligheten att anordna ett zoom-seminarium om deras verksamhet.

Förslag på kommande exkursion som organiseras av NPC

Floris

- Besök på pyrolysanläggning
- Besök kopplat till annan användning av träråvaran än för energiändamål

§12. Övriga frågor

Anneli berättar om kommissionens hemsida.

§13. Årsmötet avslutas

Anneli Adler förklarar årsmötet avslutat.

Vid Protokollet

Nils Fahlvik

Ordförande

Anneli Adler

Annils Adler

Ven Mulli

Justeras

Joel Jensen

Per Hazell