En studie om hundars kroppsvikt, hull och hälsa

Senast ändrad: 29 augusti 2024

I studien vill vi följa hundar under några år för att studera samband mellan kroppsvikt, hull och hälsa med fokus på ledsjukdomar. Studien ingår i ett större forskningsprojekt på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där vi studerar hundars kroppsvikt och ledhälsa.

Bakgrund till studien

Utvecklingsrubbningar i höft- och armbågsleder drabbar framförallt stora hundraser och kan påverka hundarnas hälsa och livskvalitet. I Svenska kennelklubbens regi röntgenundersöks många hundar avseende detta när de är minst 1 år gamla. Hundarna vägs alltid i samband med höftledsröntgen.

En hög eller låg kroppsvikt hos en hund talar dock inte om vad vikten utgörs av - exempelvis att hunden är storvuxen eller liten eller hur mycket kroppsfett den har. I studien kommer därför även de deltagande hundarnas hull att bedömas vid röntgentillfället vilket ger oss ytterligare information om vad vikten består av, exempelvis hög andel fett. Genom att följa dessa hundar under några år kan vi dessutom studera vad som händer med kroppsvikt och hull när hundarna blir vuxna och medelålders.

Med hjälp av information om hundarnas hälsa från journaler, enkätsvar och undersökning av hundarna samt blodprover och röntgen av lederna vid flera tillfällen kommer vi kunna studera eventuella samband mellan dessa delar.

Vem kan delta i studien?

Ägare till hundar som kommer för att röntga höfter eller armbågar i Svenska kennelklubbens (SKKs) hälsoprogram och som kommer till någon av de kliniker som deltar i studien kan välja att låta sin hund delta. Studien genomförs på kliniker där personalen valt att vara med och dessutom tränats för att bedöma hundars hull.

Hur går studien till?

Studien är uppdelad i 3 delar och startar för den enskilda unga hunden den dag den röntgenundersöks i SKKs regi första gången. Ägaren kan vara med i alla delar eller endast en eller två och kan avbryta sitt deltagande närsomhelst utan att förklara varför.

Del 1: Dagen för röntgen av den unga hundens leder

  • Hunden vägs på en vanlig våg.
  • Hundens hull bedöms genom att veterinären eller sköterskan tittar och känner på hunden samtidigt som undersökning görs inför röntgen. Hullbedömningen tar någon minut att utföra och bedöms inte påverka hunden negativt. De olika stegen i bedömningsskalan av hullet finns här.
  • Ägaren ombeds fylla i en enkät  om hundens hälsa, kost och motionsvanor. Alla frågor i enkäten är noga utvalda och är utprovade vid flera tillfällen.

Del 2: Uppföljande besök

Efter det första tillfället kan ägaren få möjlighet att komma med sin hund på uppföljande besök för

  • Vägning av hunden
  • Hullbedömning
  • Enkätfrågor till ägaren som likt tidigare handlar om hälsa, kost och motionsvanor.

Dessa moment kan utföras om hunden besöker kliniken för exempelvis vaccination eller vid annat tillfälle. Ägaren kan även välja att enbart göra enkätfrågor som uppföljning om man inte har möjlighet att återkomma på besök.

Del 3: När hunden är över 5 år

Denna del kan komma att erbjudas när hunden är över 5 år och omfattar återigen

  • Vägning av hunden
  • Hullbedömning
  • Enkätfrågor till ägaren som likt tidigare handlar om hälsa, kost och motionsvanor.

samt eventuellt även

  • En veterinärundersökning av hunden
  • En förnyad röntgen av lederna (efter sedering med lugnande medicin)
  • Ett blodprov för att mäta blodmarkörer kopplade till hälsa och kroppsvikt.

Veterinärundersökningen innebär att veterinären tittar på hunden, känner på den med händerna och lyssnar med stetoskop.   

Sederingen görs på samma vis som när din hund första gången röntgade sina höfter eller armbågar och innebär ett litet nålstick med lugnande medicin. Hunden somnar inom 15 minuter. Efter röntgenundersökningen ges i regel en spruta för att hunden ska vakna igen. Hunden kan vara lite trött efter undersökningen och bör ta det lugnt samma dag men är vanligen helt återställd dagen efter.

Blodprovstagningen görs oftast på ett framben och enligt rutin genom att lite päls på ett framben klipps (inte alltid nödvändigt), spritas och en stas-slang sätts på. Därefter placeras en tunn nål i ett blodkärl på benet och blodprovet tas. När provtagningen är färdig tas nålen bort. Ett litet plåster sätts på frambenet och hunden kan omedelbart röra sig fritt igen. Ingen efterbehandling eller restriktioner är nödvändiga efter provtagningen. Om hunden ges lugnande inför röntgen kan blodprovstagningen utföras när hunden sover.

Hundarnas journaler kommer också efter tillåtelse från ägaren att samlas in för att hundens allmänna hälsa ska kunna studeras.

Vad händer sedan?

Resultatet av upprepade hullbedömningar analyseras sedan tillsammans med hundens kroppsvikt, röntgenresultat, blodprovsanalyser samt allmänna hälsa via journaler och enkätsvar. På så sätt kan vi studera hur kroppsvikten och hullet utvecklas från ung ålder till medelålder och dessutom studera eventuella samband med hundens hälsa. Resultaten kommer att redovisas vetenskapligt och populärvetenskapligt och till projektets finansiärer. Ingen enskild deltagares resultat kommer att publiceras.

Varför är studien viktig?

Vi hoppas att denna studie, tillsammans med det forskningsprojekt som den ingår i, kan bidra till större kunskap om hundars kroppsvikt, hull och ledhälsa och deras utveckling över tid. På sikt hoppas vi att resultaten kan bidra till en bättre hundvälfärd!

För deltagare i studien finns länk till enkätfrågor för del 1 och 2 här.


Länkar för mer information:

Information om hur vi hanterar personuppgifter i studien

Forskningsprojekt Hundars kroppsvikt och ledhälsa

Schema över hullbedömning

Höftledsdysplasi, Svenska kennelklubben

Armbågsledsdysplasi, Svenska kennelklubben

 


Kontaktinformation

Kontaktperson för studien och forskningsprojektet är
Linda Andersson, forskarstuderande och veterinär.
Institutionen för Husdjurens biovetenskaper, Avdelningen för anatomi, fysiologi och biokemi

E-post: linda.andersson@slu.se

Ansvarig forskare för projektet är
Katja Höglund, docent och veterinär.
Institutionen för Husdjurens biovetenskaper, Avdelningen för anatomi, fysiologi och biokemi

E-post:katja.hoglund@slu.se