Projektet WIND4COCO bygger kunskap om långsiktiga och kumulativa effekter av havsbaserade vindparker på fisk och biologisk mångfald, samt möjligheter för vindparkernas samexistens med naturvård och fiske.
I projektet kombineras fältundersökningar, sammanställande analyser och intressentdialoger.
WIND4COCO finansieras av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag och av Vattenfall, och pågår 2024-2027. Vattenfall bidrar även med tid och expertis för att utföra studierna vid Lillgrund vindpark. Projektets fullständiga namn är "Vindkraft i havets ekosystem kunskap för en hållbar utbyggnad i samexistens med naturvård och fiske".
Uppföljning vid Sveriges största vindpark - Lillgrund
Fältstudierna utförs vid vindparken Lillgrund i Öresund, som idag är den enda större etablerade vindparken i svenska vatten. I samband med driftstarten år 2007 hade vindparken ett omfattande kontrollprogram där effekterna på fisk och fiske följdes upp.
I WIND4COCO görs återbesök till en del av de studier som utfördes under kontrollprogrammet för att ta reda på hur fisksamhället har utvecklats över längre tid. Det här ger en unik möjlighet att studera långsiktiga effekter av havsbaserad vindkraft, där det idag finns en stor kunskapslucka.
För en storskalig utbyggnad av havsbaserad vindkraft behövs bra kunskapunderlag, och här är erfarenheter från befintliga vindparker helt centrala. Lillgrund är betydligt mindre och ligger betydligt grundare än de vindparker som nu är under planering. Men studierna här ger värdefull basdata som i kombination med resultat från andra länder kan bidra till en hållbar design av nya vindparker och utformning av kontrollprogram för dessa.
Tidigare studier visar på reveffekter
Provfiskena inom det tidigare kontrollprogrammet visade att vissa fiskarter ansamlades i närheten av vindkraftverken. Det uppstod en så kallad reveffekt. Det fanns dock inga tecken på att den totala mängden fisk inom parken ökade eller minskade. Fisksamhällets dynamik var densamma inne i vindparken som i två referensområden utanför den.
Resultaten visade också hur viktigt det är att använda referensområden när effekter av havsbaserad vindkraft ska följas upp, liksom vikten av att studera effekter på olika avstånd från turbinerna.
Provfisken och undervattenskameror
Inom WIND4COCO genomförs provfisken med samma metodik som användes vid utväderingarna i det tidigare kontrollprogrammet för att få jämförbara resultat.
Provfiskena kompletteras med så kallade betade undervattenskameror, som kan ge en mer detaljerad bild av den biologiska mångfalden.
Provfisken med ryssjor... (Foto Mathias Andersson)
... kombineras med betade undervattenskameror. Foto: Johanna Bergman
Selektiva fiskemetoder i vindparken?
Projektet WIND4COCO ska också undersöka om och hur yrkesfiske kan samexistera med vindparker till havs, samt om fisket kan bidra till insamling av data över hur fisksamhällen utvecklas över tid.
Här ska forskarna testa selektiva fiskeredskap och utvärderar potentialen för att fiska med fiskburar och kräftburar i havsbaserade vindparker.
Fiskbur. Foto: Peter Ljungberg
Intressentdialoger med fokus på samexistens
Inom projektet arrangeras tre workshops med intressenter. Två har fokus på samexistens mellan yrkesfiske och vindparker (2025 och 2026). Den tredje (2026) fokuserar på hur en enhetlig övervakning av vindparker skulle kunna utformas för att stödja fortsatt kunskapsutveckling i takt med att flera parker byggs i svenska vatten.