Verksamhet under 2022
De stora fältarbetena inom ePIKE är nu avslutade, men vi är fortfarande väldigt aktiva. Under 2022 har vi tillbringat mycket tid i labbet och arbetat med utvecklingen av en qPCR-analys riktad mot en nukleär genetisk markör i flera kopior istället för de mer konventionella mitokondriella markörerna. Vi hoppas att detta tillvägagångssätt kommer att möjliggöra lika, eller till och med högre känslighet, vilket gör det möjligt att kvantifiera avsevärt lägre eDNA-koncentrationer och tillhandahålla ett gångbart alternativ till mitokondriella markörer. Dessutom, i kombination med en mitokondriell markör, förväntar vi oss också att kunna upptäcka aktiva lekhändelser genom att studera förändringen i förhållandet mellan nukleära och mitokondriella genkopietal.
Resultat under 2022
Vi är mycket glada och stolta över att den första ePIKE-publikationen kommit ut. Baserat på resultat från våra tidigare experiment visar det att de metoder vi har utvecklat kan kvantifiera gäddbiomassa, åtminstone under kontrollerade laboratorieförhållanden (Karlsson et al. 2022).
Vi har även publicerat ett förtryck av fältarbetet från 2020, där vi samarbetade med ReFisk-projektet och jämförde gäddans förekomst i lekområden under våren (Ogonowski et al. 2022). Spöprovfiske (d.v.s. spinnfiske) och eDNA visade en positiv korrelation, vilket tyder på att båda metoderna kan separera låg-hög gäddförekomst även i fält. Vi fann dock att vattentemperaturen var mycket viktig för detta förhållande. Eftersom det var mer fisk som lekte med ökande temperatur och därmed släppte ut mer DNA i vattnet och dessutom ökade gäddans rörelser inom vikarna, fann vi en ökad eDNA-signal med ökande temperatur. Att spöprovfiske och eDNA ger lite olika resultat är inte förvånande eftersom eDNA har potential att ta prov på en större del av populationen än spinnfiske, vilket är begränsat till större fiskar som är villiga att hugga på beten. Studien lyfte också fram vid vilka spatio-temporala skalor variationen i eDNA-signalen var störst, vilket ger användbar information för vårt fortsatta arbete med att utveckla ett användbart övervakningsverktyg för gädda.
Detta pågår under 2023
Den modifierade qPCR-analysen som använder en nukleär genetisk markör håller på att utvärderas och optimeras. Preliminära resultat indikerar att analysen i alla praktiska termer är artspecifik och cirka 16 gånger känsligare jämfört med den mitokondriella COI-markören. Resultaten av denna studie förväntas publiceras senare i år.
Data som samlats in under 2021 från Hemmesta sjöäng kombinerat med fiskräkningsdata från fiskräknaren analyseras för närvarande med resultat som förväntas senare i år. Vi ser fram emot dessa resultat med spänning.
Publikationer
Karlsson, E., Ogonowski, M., Sundblad, G., Sundin, J., Svensson, O., Nousiainen, I., Vasemägi, A., 2022. Strong positive relationships between eDNA concentrations and biomass in juvenile and adult pike (Esox lucius) under controlled conditions: Implications for monitoring. Environmental DNA 4, 881–893. https://doi.org/10.1002/edn3.298
Ogonowski, M., Karlsson, E., Vasemägi, A., Sundin, J., Bohman, P., Sundblad, G., 2022. Temperature moderates eDNA-biomass relationships in northern pike. http://doi.org/10.1002/edn3.440