Selektivt och skonsamt fiske - för hållbara hav

Senast ändrad: 19 december 2024
Trål i aktern av fiskebåt

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt ett fiske som fångar rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och vid rätt tidpunkt. Tillsammans med fiskenäringen utvecklar sekretariatet för selektivt fiske vid SLU selektiva och skonsamma redskap som ska främja ett långsiktigt hållbart fiske.

Genom att använda selektiva fiskemetoder undviker man att fånga andra arter än den art som är målet för det aktuella fisket. Exempel är arter vars fångstkvoter är begränsade eller som är fredade.

Det kan till exempel handla om en rist (galler) som sorterar bort fisk vid fiske efter havskräfta eller räka eller gråsej vid fiske efter sill. Selektivt fiske kan också innefatta en strävan att fånga fisk och skaldjur av rätt storlek, som till exempel att sortera ut småräkor vid räkfiske.

Redskap för skonsamt och rovdjurssäkert fiske

Selektiva fiskemetoder innefattar även redskap som gör det möjligt att släppa tillbaka oönskad fångst levande, som till exempel torskburar och laxfällor. Vi utvecklar också redskap som är rovdjurssäkra (t.ex. sälsäkra burar) och skonsamma för att minimera risken att känsliga undervattensmiljöer skadas.

Selektiva fiskemetoder skall ses som ett kompletterande verktyg för hållbar förvaltning av fiskbestånden vid sidan av fångstbegränsningar (kvoter), insatsbegränsningar (t ex antal tillstånd), fredningstider och skyddsområden.

Samarbete mellan fiskare och forskare

Sedan 2014 har regeringen avsatt medel för att vidareutveckla fiskemetoder för selektivt och skonsamt fiske. Sekretariatet för selektivt fiske är en del av den satsningen och bygger på ett nära samarbete mellan fiskare och forskare. Hittills har drygt 40 projekt genomförts, där yrkesfisket stått för idéer och genomförande, och SLU Aqua för analys och vetenskaplig utvärdering.  

 

Sekretariatet

Kontakta oss med idéer kring selektivt fiske! Vi hjälper dig att realisera ditt projekt.

Person står ombord på fiskebåt

Projekten

Här hittar du resultat och rapporter om de 40-tal projekt som hittills genomförts.

Fiskare som håller upp bur

Låna redskap

Fiska smartare? I samarbete med trålbindare erbjuder vi redskap för utlåning.

Grönt när

Program sälar & fiske

De ökande sälpopulationerna längs Sveriges kust har skapat en växande konflikt med det kustnära fisket. Sälarna orsakar skador på såväl redskap som fiskefångster, och i vissa områden är det periodvis omöjligt att bedriva ett lönsamt fiske. Sedan 1980-talet är skadorna på både ost- och västkusten av sådan omfattning att de medför betydande ekonomiska förluster för fiskerinäringen. Sälar drabbas av att de fastnar i redskapen.

Program sälar och fiske (PSF) arbetar för att minska de ökande sälpopulationernas negativa påverkan på det småskaliga kustfisket. PSF är ett råd bestående av representanter från Havs och vattenmyndigheten (HaV), Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelser och yrkesfiskare. Sedan 1994 har forskare från det tidigare Fiskeriverket, och numera från Enheten för skonsam, sälsäker och selektiv redskapsutveckling vid SLU, på uppdrag av PSF arbetat med att utveckla sälsäkra redskap och bedriva forskning kring konflikten mellan marina däggdjur och det kustnära fisket.

Programmets mål är att främja ett livskraftigt kustfiske i balans med ett starkt sälbestånd. SLUs forskare har inom uppdraget av PSF fokuserat på fyra huvudområden: analys av sälens påverkan på fisket, utveckling av redskap som förhindrar sälar från att ta eller skada fångst och redskap, metoder för att hålla sälar borta från fiskeredskap, samt rådgivning och information riktad till myndigheter, intressenter och allmänheten.

Läs mer om vårt arbete med skonsamma och sälsäkra fiskemetoder här.


Kontaktinformation

Hans C. Nilsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU hans.nilsson@slu.se, 010-478 40 40

Daniel Valentinsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
daniel.valentinsson@slu.se, 010-478 40 49

Mikael Ovegård, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
mikael.ovegard@slu.se, 010-487 40-32

Sven-Gunnar Lunneryd, forskare,
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
sven-gunnar.lunneryd@slu.se, 010-478 41 39

Sara Königson, forskare och verksamhetsledare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
sara.konigson@slu.se, 010-478 41 34
Gå till Saras CV-sida.

Peter Ljungberg, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
peter.ljungberg@slu.se, 010-478 41 72