Här kan du läsa om SLU Aqua, Kustlaboratoriets biologiska kontroll av effekter av varmvattenutsläpp, som utförs vid kärnkraftverket i Forsmark. Tyngdpunkten ligger på studier av fiskbestånden, men det omfattar även övervakning av mjuk- och hårdbottenfauna, inventering av sjöfågel samt temperaturmätningar.
Kärnkraftverket i Forsmark består av tre reaktorer, vilka togs i drift 1980, 1981 och 1985. I energiproduktionen i kraftverket krävs närmare 140 000 liter brackvatten per sekund för kylning av kondensorerna. Kylvattnet tas in från närliggande havsvik i Öregrundsgrepen. Det uppvärmda kylvattnet från de två första aggregaten pumpas ut i ett invallat område i Forsmarks skärgård, den så kallade Biotestsjön. Kylvattnet från det tredje aggregatet förs ut i en kanal på utsidan av Biotestsjön.
Undersökningar inom recipientkontrollprogrammet följer nedan:
Biotestsjön
- Provfiske med nät
- Provfiske med ålryssjor
- Ålders- och tillväxtanalyser på abborre
- Gonad- och konditionskontroll på abborre och mört
- Sprängfiske efter fiskyngel
- Temperaturmätningar
Kraftverket, Öregrundsgrepen och referensområdet Finbofjärden i nordvästra Åland
- Kontroll av fiskförluster i silstationerna
- Provfiske med nät
- Ålders- och tillväxtanalyser på abborre
- Gonad- och konditionskontroll på abborre och mört
- Sprängfiske efter fiskyngel
- Temperaturmätningar
- Mjukbottenfauna
- Hårdbottenfauna
- Fågelinventeringar (referensområde Kallrigafjärden)
Vid sidan av de kontrollundersökningar som myndigheterna föreskrivit har det bedrivits en omfattande forskning i Biotestsjön kring varmvatteneffekter på fauna och flora.
Kontrollprogrammen består även av en radioekologisk del som Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för. Inom programmet genomför personal från SLU Aqua Kustlaboratoriet insamlingar av biologiskt material.