God förvaltning av naturresurser kräver bra kunskapsunderlag. SLU Aqua tar fram oberoende, kvalitetssäkrade och evidensbaserade underlag (advice)* till både svenska och internationella myndigheter, organisationer och näringar.
Vårt mål är att alltid leverera kunskap av högsta kvalitet, och alla våra kunskapsunderlag bygger på vår och andras omfattande forskning om de akvatiska ekosystemen och om hur människans aktiviteter påverkar dessa, samt på vår systematiska övervakning och analys av fisk, fiske och miljö.
I våra vetenskapliga rådgivningsprocesser* strävar vi efter att sätta samman grupper med bred och hög expertis. På så vis kan vi alltid säkerställa att våra underlag baseras på aktuell kunskap och beaktar alla för ämnet relevanta forskningsfrågor.
Precis som vår forskning så följer också våra rådgivningsprocesser god vetenskaplig forskningssed och praxis, och våra experter ska alltid vara opartiska och oberoende. Våra rutiner för kvalitetssäkring innefattar även sakkunnig granskning av de kunskapsunderlag vi levererar.
För att främja transparens och spårbarhet publiceras huvuddelen av SLU Aquas kunskapsunderlag öppet tillgängliga i fulltext i SLU-bibliotekets publikationsdatabas SLUpub. Underlag och expertutlåtanden som inte kan publiceras i SLUpub diarieförs.
Kvalitetsgranskning av SLU Aquas vetenskapliga kunskapsunderlag
- Fiskbarometern (tidigare rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten").
Fiskbarometern (som kommer att börja publiceras 2023) och den tidigare rapporten "Fisk och skaldjursbestånd i hav och sötvatten", sammanfattar utveckling och beståndsstatus för de kommersiellt viktigaste fisk- och skaldjursarterna i svenska vatten. Den utgör ett viktigt kunskapsunderlag för Sveriges förvaltande myndigheter.
Kvalitetsgranskningen av underlagets innehåll sker vid institutionsgemensamma seminarium, varefter samtliga artkapitel granskas av två oberoende, sakkunniga, disputerade granskare. Fiskbarometerns vetenskapliga redaktör har övergripande ansvar för kvalitetssäkring av underlaget.
- Aqua-reports och Aqua notes
Innehållet i institutionens två egna rapportserier – Aqua reports och Aqua notes – granskas av två oberoende, sakkunniga granskare med högsta möjliga relevanta kompetens. Granskningsförfarandet och rapporterna godkänns alltid av institutionens redaktör innan publicering.
- PM och andra skriftliga expertutlåtanden
Den här typen av expertstöd är ofta kortfattat, relativt tekniskt och riktar sig oftast direkt till en beställare. Rådgivningsprocessen måste ske snabbt, men i de fall det är möjligt granskas expertutlåtandet av minst en oberoende person med relevant kompetens.
- Remissyttranden
SLU Aqua bidrar ofta med sakkunskap i olika frågor som skickas till SLU på remiss eller som del av samråd. Alla remisser skickas till registrator och de yttranden som SLU gör diarieförs.