Ekologi för fiskevård - 15 hp

Senast ändrad: 04 november 2024
En student provar på att elfiska

Är du intresserad av fisk, fiskeförvaltning och naturvård? På masterkursen "Ekologi för fiskevård" får du lära dig mer om fiskar och deras livsmiljö, och omsätta dina nya kunskaper i fiskekologi i pågående förvaltnings- och fiskevårdsprojekt.

Kursen ger kunskaper i fiskekologi och i förvaltning av naturliga resurser i sötvatten, brackvatten och marina miljöer. Du kommer också lära dig relevant europeisk och nationell lagstiftning, och effekter av klimatförändringar på fisk, fiske, och akvatisk ekosystem och resursnyttjande. Kursen passar dig som är intresserad av marinbiologi och limnologi (sötvattensbiologi) och som vill arbeta med framtidens utmaningar inom hållbar förvaltning och resursnyttjande av fisk och akvatiska resurser.

Under hela kursen kommer du genomföra ett tillämpat ekologisk projekt där du och dina kurskamrater applicerar era kunskaper på ett faktiskt fiskevårdsprojekt i samarbete med aktörer inom fiskevård.

Ett helt läsår med fiskfokus

Kursen "Ekologi för fiskevård" ges på avancerad nivå (master) och kan med fördel läsas i kombination med vår kurs "Principer för fiskerivetenskap". Kurserna ges samma termin, och bildar en bra grund för dig som vill arbeta nationellt som internationellt med vatten- och fiskförvaltningsfrågor. Det går också att kombinera kurserna med ett examensarbete (självständigt arbete), vilket tillsammans bildar ett kurspaket på ett helt läsår (60 hp).

Kursen ”Ekologi för fiskevård” kan läsas inom SLU:s (och samarbetspartners) masterprogram EnvEuro, och för studenter på Hållbar utveckling och Hållbara livsmedelssystem, eller som fristående masterkurs, om du uppfyller förkunskapskraven på 15 hp Biologi eller Miljövetenskap.

Citat från tidigare studenter

"Exkursionerna var en av de främsta orsakerna till att jag valde kursen. De täckte kursens innehåll väldigt väl och gav mig en bra bild av aktuella frågor inom fiskekologi." 

"Jag läser just nu på SLU:s masterprogram Soil, Water and Environment och den här kursen har motiverat mig att lära mig mer om just vatten, och det är ett område jag gärna jobbar med i framtiden. Sedan uppskattar jag de praktiska momenten och för mig är det just de praktiska kunskaperna som ger mig mest och som känns mest användbara efter en kurs."

Se filmer från kursen

Ekologi för fiskevård

Möt Magnus Huss. Kursledare för Ekologi för fiskevård, och en av de experter på ekologi, förvaltning och naturvård som du möter under utbildningen.

Följ med på elfiskekurs i Älvkarleby

Följ med Jörgen Rask på elfiskekurs i Älvkarleby. Jörgen är en av av lärarna på masterkursen "Ekologi för fiskevård" på SLU och där elfiske ingår som ett mycket populärt fältmoment hos studenterna.

En lärare visar en grupp elever hur man elfiskar

FN:s globala mål i utbildningen

SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.

Visste du att SLU har ett helt masterprogram för dig som vill bidra till en hållbar framtid för världens fiskar och vilda djur? Läs mer om det här.

Fakta:

Ekologi för fiskevård

  • Fristående kurs
  • Kursperiod: Uppsala, 02 sep - 31 okt 2024
  • Kursen ges på engelska
  • Förkunskapskrav: Kunskaper motsvarande 180 hp varav minst 15 hp biologi eller 15 hp miljövetenskap. Engelska 6
  • Anmälan via  www.antagning.se