Virologi

Senast ändrad: 05 oktober 2024
Plaque assay

Sektionen för virologi bedriver forskning om virus av veterinär- och folkhälsovikt och har följande huvudsakliga forskningsaktiviteter inom tillämpad och grundläggande forskning om patogenes och viral-värd-interaktion av virusinfektion, samt om virologiska aspekter av livsmedelssäkerhet.

Metodutveckling

Utveckling av metoder och tillämpningar av high-throughput sekvenseringsteknologier (HTS) och bioinformatik, såsom sökning efter okända och varianter av kända virus i kliniska prover. Dessutom används HTS för att undersöka viral genetisk variation och ekologi.

Nya virussjukdomar

Ett av våra forskningsintressen är att studera viral ekologi i och runt områden där framväxande virus kan förekomma. Vi undersöker vilda reservoarer för ännu okända virus, den möjliga inblandningen av vektorer (myggor, myggor, fästingar) i underhållet och spridningen av dessa virus till husdjur och till människor. Vi studerar också hur dessa virus interagerar med sina olika värdar, inklusive med vektorn, för att identifiera nya sätt att kontrollera infektionerna.

Gränsöverskridande virussjukdomar

Andra projekt utvecklas kring gränsöverskridande djursjukdomar, särskilt virus av global betydelse som Newcastlesjuka, fågelinfluensa, peste-des-petits-ruminants och afrikansk svinpest. Vi är särskilt intresserade av att förstå deras infektionsbiologi, ekologi och det mänskliga engagemanget i virusets underhåll och spridning.

Virussjukdomar hos smådjur

Vi har också ett starkt intresse och tradition av att studera virus hos smådjur och i synnerhet FIP på katt. I den senare använder vi HTS för att studera olika aspekter av denna mystiska virussjukdom. Det övergripande målet är att bättre förstå den virala genetiken och värdinteraktionen för denna dödliga sjukdom. Andra virus är också av intresse, såsom kennelhosta, hundvalpsvirus och det nyupptäckta kattmorbilliviruset.

Samarbeten

Vi har ett omfattande nationellt och internationellt samarbete kring virussjukdomar i produktionen, sällskapsdjur och vilda djur inklusive zoonotiska virus. Exempel på etablerade samarbeten är med Uppsala universitet, National Veterinary Institute, Folkhälsomyndigheten, Makerere University of Uganda, University of São Paulo of Brazil, Eduardo Mondlane University of Mocambique, Sokoine University of Agriculture och University of Dar es-Salaam of Tanzania. Vi ingår också i en del av OIE:s (World Organization for Animal Health) Collaborating Center för bioteknikbaserad diagnos av infektionssjukdomar inom veterinärmedicin.

Forskargruppen

Tidigare gruppmedlemmar

Utvalda publikationer

Virus upptäckta av forskargruppen

Aktuella forskningsprojekt