Hortikulturell Produktionsfysiologi

Senast ändrad: 13 mars 2025

Forskningen inom hortikulturell produktionsfysiologi syftar till att öka kunskapen om hur man, i långsiktigt hållbara produktionssystem, kan styra olika trädgårdsgrödor till önskad utveckling genom att variera de yttre förhållandena.

Produktion av hortikulturella grödor kännetecknas av en hög grad av kontroll av växtplatsens yttre betingelser. Beroende på om vi odlar i växthus eller på friland finns varierande förutsättningar att styra olika faktorer efter växternas behov t.ex. ljus, temperatur, vatten, växtnäring och substrat. Syftet med att styra dessa faktorer är att optimera odlingsbetingelserna för växten men även att optimera produktionen ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Målet med forskningen är dels att kunna förse trädgårdsnäringen och samhället med kunskap så att effektiva och miljömässigt hållbara odlingssystem kan fortsätta att utvecklas och dels att ur ett mer grundforskningsmässigt perspektiv studera växtens reaktioner på varierade faktorer.

Projekten inom enheten för hortikulturell produktionsfysiologi studerar både ätliga trädgårdsväxter som grönsaker, frukt och bär, och prydnadsväxter som krukväxter, snittblommor och plantskoleväxter. Till vårt förfogande har vi moderna forskningsväxthus och klimatkammare men även möjlighet till försök på friland.

Fokusområden:

Forskningsprojekt: