Dynamic sow - exjobbsprojekt

Senast ändrad: 02 oktober 2024
Grisar i box

Är du intresserad av grisproduktion och suggans välfärd och produktivitet?

Vi planerar för ett examensarbete i projektet " Dynamic sow " (se projektbeskrivning för det stora forskningsprojektet nedan). Examensarbetet är en del av vårt pilotprojekt i Lövsta grisbesättning och inkluderar insamling och analyser av data från elektroniska foderautomater, välfärdsprotokoll suggor, data om suggornas hälsa och produktion. De praktiska delarna av pilotprojektet är planerat till sommaren 2024, med viss flexibilitet.

Om du är intresserad av mer information om projektet skicka ett e-postmeddelande till Anna.Wallenbeck@slu.se.

Övergången från individuell uppstallning till grupphållning av dräktiga suggor inom EU driver utvecklingen av nya inhysningssystem. Grupphållning av suggor har tydliga välfärdsfördelar genom att suggorna har möjlighet att röra sig fritt och utföra viktiga naturliga beteenden. Risken för att suggorna skadar varandra är dock hög när de hålls i grupp och blandas med okända suggor. Det blir allt vanligare att dräktiga suggor hålls i system med elektronisk utfodring och i dynamiska grupper, där suggor från olika produktionsomgångar blandas. Dessa system har fördelar så som låg arbetsbelastning och individuell utfodring av suggor, men också nackdelar för suggornas välfärd kopplat till frekvent blandning av suggor.

Det här projektet kommer bidra till förbättrade system för grupphållning av dräktiga suggor med fokus på suggors välfärd, hälsa och produktion genom automatisk övervakning av suggor och förbättrade strategier för introduktion av nya suggor i dynamiska grupper. De specifika målen är att: 

  • Kartlägga och utvärdera suggvälfärd, hälsa och produktion av dynamiska grupper
  • Utveckla indikatorer för suggvälfärd, hälsa och produktion baserat på information från den elektroniska utfodringen
  • Utveckla strategier för introduktion av suggor i dynamiska grupper
  • Utveckla och leverera rådgivningsverktyg om automatisk övervakning av suggor baserat på information från utrustningen för elektronisk utfordring och om strategier för att introducera suggor i dynamiska grupper

Inlagt 2024-05-23

Fakta:

Projektgruppen består av agronom Anna Wallenbeck (SLU Uppsala och Skara), etolog Maria Rörvang (SLU Alnarp), veterinär Axel Sannö (SLU Uppsala and Gård och Djurhälsan) och veterinär Rebecka Westin (SLU Skara Gård och Djurhälsan).