Möt vårt fältteam

Senast ändrad: 04 april 2025
Fältteamet, som består av tre masterstudenter. Foto

Möt våra studenter Robin, Benoît och Julia - och norrbottenspetsen Onni, som följer de märkta lodjuren under vår, sommar och höst. Vilka byten tar de? Hur rör de sig? Var gillar de att hänga? De kommer att rapportera en gång i veckan här i Dagboken på webben och på SLU Natur; som finns på Instagram och Facebook. Häng med!

Porträttbild av Robin Schreiber, masterstudent som är med i ett fältteam med vid SLU:s forskningsstation i Grimsö, med fokus på att följa ett GPS-märke för att dokumentera deras rörelsemönster och beteende. Foto.

Jag heter Robin Schreiber och är från kommunen Modave, som ligger i den fransktalande regionen Vallonien i Belgien.

För närvarande läser jag en master i organismbiologi och ekologi i Louvain-la-Neuve, där jag tog min kandidatexamen i biologi vid UC Louvain (2020-2023). Förra året deltog jag också i ett Erasmus-utbytesprogram i Quebec (Kanada), vid Université Laval. Så jag har huvudsakligen en akademisk bakgrund inom ekologisk biologi.

Jag kom till Sverige för praktik kopplat till min masteruppsats, som jag gör på SLU:s viltforskningsstation i Grimsö. Jag valde den här praktikplatsen eftersom jag har haft en passion för naturen och stora vilda däggdjur sedan jag var barn. Därför har jag har konsekvent valt kurser och projekt som är relaterade till biologisk mångfald och vilda djur.

Inom lodjursprojektet arbetar jag som fältpraktikantoch fokuserar på att analysera GPS-data och identifiera kluster - platser där lodjur har stannat under längre perioder. Precis som Benoît och Julia kommer jag besöka dessa platser i fält för att avgöra vad lodjuren gjorde där - om de åt byten, vilade eller något annat.

Eftersom jag är från Belgien är min erfarenhet av lodjur i fält ganska ny, då det inte finns några i mitt land. Jag har dock alltid varit fascinerad av rovdjur och tror att de spelar en nyckelroll i växt- och djursamhällena.

Jag har varit engagerad i scouterna sedan jag var 12 år, och är scoutledare i Belgien. I vår scouttradition finns det en välkomstritual som kallas totemisering, där 12-åringar får ett totemdjur som speglar deras personlighet, i syfte att stärka deras självförtroende och integration i gruppen. Mitt scouttotem är ”Caracal”, som är en liten afrikansk lodjursart. Jag tror att detta totem har bidragit till min önskan att arbeta med just dessa djur.

 

Porträttbild av Benoît Maindive, masterstudent som är med i ett fältteam med vid SLU:s forskningsstation i Grimsö, med fokus på att följa ett GPS-märke för att dokumentera deras rörelsemönster och beteende. Foto.

Mitt namn är Benoît Maindive och jag kommer staden Gif-sur-Yvette som är en förort till Paris där det finns både stadsliv och landsbygd/skogar med mycket djurliv

Jag har en dubbel kandidatexamen i matematik och biologi, men ville även gå mer praktiska och beteendeinriktade kurser, så nu avslutar jag min masterexamen i ekologi, evolution och beteende.

I likhet med de svenska masterprogrammen måste man göra ett slags examensarbete. Eftersom jag ville arbeta med stora rovdjur och länge velat resa till Skandinavien, tyckte jag att det här var en fantastisk möjlighet för mig, så jag kom hit.

Min roll i lodjursprojektet är att försöka hitta intressanta saker djuren lämnat efter sig, som ett dödat byte eller en sovplats.

För mig är lodjuret den typ av djur man mest hör talas om på ett mystiskt sätt, som ett spöke: man ser det sällan men vet att det har varit här. Jag har aldrig riktigt haft chansen att arbeta med lodjur än så jag ser verkligen fram emot att delta i det här projektet.

Porträttbild av Julia van de Munt, masterstudent som är med i ett fältteam med vid SLU:s forskningsstation i Grimsö, med fokus på att följa ett GPS-märke för att dokumentera deras rörelsemönster och beteende. Foto.

Hej, jag heter Julia van de Munt och jag är från Uppsala.

Jag gick kandidatprogrammet Etologi och djurskydd på SLU och tog min examen 2024. Till att börja med hade jag målet att jobba med tjänstehundar, men sista året insåg jag att det var vilda djur och deras beteende jag ville studera. Därför började jag en masterutbildning i evolutionsbiologi på Uppsala universitet, där jag inriktar mig på beteendeekologi och en del genetik.

Jag kom till SLU:s forskningsstation i Grimsö för forskningspraktik eftersom jag ville fördjupa mig i det praktiska arbetet inom ekologi och använda mina tidigare kunskaper i fält. Jag visste att det finns många inspirerande forskare och spännande projekt här, vilket ledde mig just hit.

Min roll i lodjursprojektet är att som student besöka lodjurens flock (kluster) för att se vad de hittar på.

Jag har inte haft så mycket att göra med lodjur hittills. Jag har stött på de i skogen ett par gånger och tyckt de var gulliga, men det är typ allt. Det, i kombination med mitt intresse för kattdjur, kommer göra det extra intressant att lära sig mer om just lodjuren.

Hunden Onni. Foto.

Jag heter Onni och är en 12 år gammal Norrbottenspets. Jag har jagat tjäder och vildsvin tidigare men är numera halvpensionär, och får följa med ut och jaga nån gång då och då, för annars deppar jag ihop. Som pensionär jobbar jag som spårningsdetektiv i sökningen efter bytesrester i lodjursforskningen.