AGROWISE

Senast ändrad: 04 november 2024

Riktlinjer för gårds- eller grödspecifika regler för att minska påverkan av bekämpningsmedel och säkerställa ett hållbart jordbruk

Agrowise-projektet är en del av ”LIFE-programmet” med målet att ge riktlinjer till varje medlemsland för att genomföra reglerna i direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel (Sustainable Use Directive - SUD) på gårds- och grödspecifik nivå. Projektet är en del av ”Farm to Fork”-strategin som syftar till att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med 50 procent fram till 2030.

Detta artonmånadersprojekt leds av det franska institutet INRAE och samlar forskningsorganisationer från åtta europeiska länder. Projektet kommer att samla in, harmonisera och föreslå vetenskapligt stödda metoder och strategier för att minska användningen av bekämpningsmedel och risker för olika grödor. Riktlinjerna kommer att främja innovativa metoder för växtskydd genom att begränsa användningen av kemiska bekämpningsmedel och följa principerna för integrerat växtskydd (Integrated Pest Management - IPM).

Forskarna i projektet.

Nyheter

  • Juni 2024: INRAE-teamet reser för att träffa teammedlemmarna vid varje institut som ingår i Agrowise-konsortiet. I Juni 2024 reste INRAE-teamet till Polen till Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy (InHort) i Skierniewice och Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (IOR-PIB) i Poznań. De olika parternas förväntningar diskuterades när det gäller förväntade och tillgängliga data, hjälp med olika aspekter av forskningen och resultaten. Besöket gjorde det möjligt för INRAE-teamet att få en tydligare uppfattning om partnerns forskningsområden och omfattningen av de uppgifter som finns tillgängliga i Polen och att upprätta ett schema för framtida åtgärder, särskilt uppgift 5.3 som InHort ansvarar för, och slutligen att känna till läget för IPM-principerna i Polen.
  • Juli 2024: Onlinemöte mellan INRAE-teamet och olika experter (grupp 5.2) för att definiera en ram och målet för vårt samarbete samt tidsplan de framtida mötena. Syftet med denna arbetsgrupp är att tillsammans skapa riktlinjer som är en av de viktigaste utkomsterna i projektet.
  • Augusti 2024: onlineintervju med varje medlem i den tidigare SUD-gruppen (grupp 5.1) för att förbereda septembermötet som kommer att äga rum i Bryssel.
  • September 2024: INRAE-teamet åker till Bryssel för att träffa gruppen med vetenskapliga experter och gruppen med företrädare för medlemsstaterna.

 

Arbetspaket och leveranser

Arbetspaket 1 

WP-samordnare: INRAE

  • Milstolpe: Inrättande av styrgruppen (INRAE; juni 2024)
  • Levererad utkomst 1.1 : Kommunikations- och spridningsstrategi (INRAE; oktober 2024)
  • Levererad utkomst 1.2 : Projektets webbsidor (INRAE; oktober 2024)
  • Levererad utkomst 1.3 : Datahantering (JKI; oktober 2024)

Detta arbetspaket syftar till att säkerställa att projektet blir framgångsrikt genom att skapa en effektiv samordning mellan alla medlemmar i konsortiet. För att uppnå detta kommer vi att införa regelbundna kommunikationskanaler, mekanismer för beslutsfattande och riskhanteringsplaner. Månatliga möten kommer att hållas för att följa upp framstegen, och en styrgrupp kommer att ansvara för att prioritera partnernas engagemang.

Styrgruppen kommer att bestå av samordnarna för varje arbetspaket, projektsamordnaren och en representant för varje partner.

Datahanteringsaktiviteterna kommer att arbeta för att utveckla en omfattande plan för att etablera organiserade strukturer och effektiva arbetsflöden för framtida datahantering.

Arbetspaket 2  

WP-koordinator: SLU

  • Levererad utkomst 2.1 : Harmoniserad taxonomi för innovativa metoder och system (SLU; oktober 2024)
  • Levererad utkomst 2.2: Standardiserade mätvärden för kvantifiering av minskad användning av bekämpningsmedel (INRAE; oktober 2024)
  • Levererad utkomst 2.3: Komplett taxonomi med metadata och volym för minskning av bekämpningsmedel och utvärderade effekter (SLU; augusti 2025)

Detta arbetspaket är inriktat på att förbättra och harmonisera verktygslådan för integrerat växtskydd (IPM) genom utvärdering av bästa praxis (https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/mashup/IPM_BEST_PRACTICES/). Arbetet omfattar bland annat fastställande av mätvärden för minskning av bekämpningsmedel, införlivande av innovativa metoder från olika källor och utveckling av en omfattande taxonomi. Det primära målet är att förse jordbrukarna med exakta och effektiva riktlinjer för hållbar bekämpning av skadedjur.

Arbetspaket 3 

WP-koordinator: UniBo

  • Milstolpe: Tillgänglighet för ekonomisk databas (Teagasc; augusti 2024)
  • Levererad utkomst 3.1: Faktisk och potentiell implementering av tillgängliga IPM, agroekologibaserade metoder och system i hela Europa (UniBo; april 2025)
  • Levererad utkomst 3.2: Ekonomiska konsekvenser av genomförandet av metoder och system (Teagasc; juli 2025)
  • Levererad utkomst 3.3: Kontextberoende av genomförandet av metoderna och systemen (ZALF; augusti 2025)

Arbetspaketet syftar till att undersöka genomförandet av IPM-metoder och system inom medlemsstaterna. Målet inkluderar att mäta användningen av bekämpningsmedel, utvärdera dess miljökonsekvenser, identifiera nödvändiga och diskretionära metoder och bedöma de tillsynsmekanismer som för närvarande finns på plats.

Arbetspaket 4  

WP-samordnare: Teagasc

  • Milstolpe: Slutförande av sammanställning och dokumentation av mekanismer (Teagasc; september 2024)
  • Levererad utkomst 4.1: Rapport om analysen av styrkor och svagheter i policyinstrumenten (Teagasc; april 2025)
  • Levererad utkomst 4.2: Riktlinjer för medlemsstaterna för att stödja framtagandet av gårdsspecifika regler för identifierade intressenter (Teagasc; september 2025)

Detta arbetspaket fokuserar på utvecklingen av verktyg och mekanismer för att tillhandahålla gårdsspecifik eller grödspecifik skräddarsydd reglering. Genom en omfattande analys av nuvarande praxis, policyer och ramverk kommer riktlinjer att skapas för att underlätta genomförandet av effektiva och flexibla regler. Ett nära samarbete med nationella myndigheter och intressenter är avgörande för att uppnå våra mål.

Arbetspaket 5

WP-samordnare: INRAE

  • Milstolpe I: Identifiering av expertgruppen från alla medlemsstater (INRAE; juni 2024)
  • Milstolpe II: Färdigställande av listan över intressenter (InHort; januari 2025)
  • Levererad utkomst 5.1: Rapport om i vilken utsträckning alla växtproduktions- och försörjningskedjor behandlas i definitionen av de bindande och frivilliga reglerna (INRAE; juli 2025)
  • Levererad utkomst 5.2: Rapport om möjligheterna att beakta mångfalden av agro-klimatiska förhållanden i definitionen av de bindande och frivilliga reglerna (INRAE; september 2025)
  • Levererad utkomst 5.3: Rapport om intressenternas bidrag till rekommendationerna (INRAE; augusti 2025)

Detta arbetspaket är inriktat på att sprida kunskap och resurser till medlemsstaterna och relevanta myndigheter. En samarbetsmetodik kommer att tillämpas och engagera nationella myndigheter i utvecklingen av både obligatoriska och diskretionära bestämmelser. Värdefull input kommer också att samlas in från intressenter, såsom jordbruksorganisationer och industrier, för att garantera grundlig och tillfredsställande vägledning.

Arbetspaket 6 

WP-samordnare: INRAE

  • Levererad utkomst 6.1: Riktlinjer för Europeiska kommissionen för att utvärdera medlemsstaternas planer för att uppnå SUD-mål (INRAE; oktober 2025)
  • Levererad utkomst 6.2: Slutliga riktlinjer för integrerat växtskydd (INRAE; oktober 2025)
  • Levererad utkomst 6.3: Primära kommunikations-verktyg (INRAE; oktober 2025)

Arbetspaketet består av kommunikation av projektet. För att uppnå detta kommer vi att göra följande:
Granska de nyligen etablerade förordningarna rörande integrerat växtskydd (IPM) som föreslagits av konsortiets medlemmar för kollektivt genomförande av alla medlemsstater.

Slutföra utarbetandet av omfattande riktlinjer för Europeiska kommissionen för att bedöma effektiviteten hos ”nationella handlingsplaner” i linje med målen i direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel, strategin från jord till bord och initiativet den Gröna Given (Green Deal).
Utveckla ett sammanhängande dokument som beskriver och presenterar dessa riktlinjer för att utbilda medlemsstaterna och engagera expertnätverk som är involverade i nationella planeringsinsatser.

Medverkande

Participating institutes :